Вијести, Свијет

Шкотска влада представља Белу књигу о независности

Лондон – Шкотска влада представиће у уторак „Белу књигу” о независности Шкотске коју ће, како се нада, прогласити 24. марта 2016. ако на референдуму у септембру идуће године добије подршку грађана.

Шкотска: референдум о независности

Шкотска: референдум о независности

Планиран датум проглашавања независности историјски је значајан за Шкотску, између осталог је на тај дан 1707. потписан Закон о уједињењу.

У „Белој књизи” на 670 страница наводе се економски и друштвени аспекти пројекта независне Шкотске.

„Водич за независну Шкотску најкомплетнији је и најдетаљнији модел икад објављен, не само у Шкотској, већ у свакој земљи у којој се поставља питање могуће независности”, наводи се у саопштењу које је данас објавила потпредседница шкотске владе Никола Стерџон.

Стерџон је навела да је „Бела књига” историјски документ који дефинише економску, друштвену и демократску ситуацију у случају независности”.

Документ има 10 поглавља, објављен је у 20.000 примерака и јавности је доступан и у електронском облику.

Према резултатима истраживања спроведеним почетком новембра, мање од трећине (29 одсто) од 5,3 милиона грађана Шкотске намерава да гласа за независност.

Противници независности, које подржава британски премијер Дејвид Камерон, тврде да је Шкотска јача унутар Уједињеног Краљевства, које уједињује Енглеску, Велс, Северну Ирску и Шкотску.

(Бета-АФП)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *