Вијести, Свијет

Сји Ђинпинг се састао са бразилском председницом Дилмом Русефом

Кинески председник Сји Ђинпинг данас се састао са бразилском председницом Дилмом Русефом у Брисбејну.

Како је истакао Сји, он је учинио успешну државну посету Бразилу овог јула и постигао широку сагласност са домаћинима у различитим областима. Две стране треба да унапређују сарадњу у мултинационалном механизму, подстичу сарадњу земаља БРИКС-а и заједно реагују на изазове као што је климатске промене. Како је рекао кинески председник, комуникација и размена са бразилском колегиницом продубљује развој односа двеју земаља.

Кинески председник Сји Ђинпинг

Кинески председник Сји Ђинпинг

Русефова је навела да Бразил високо цени сугестије кинеског председника о развоју бразилско-кинеског свестраног стратешког партнерства. Бразил се нада да ће јачати сарадњу у области нафте, нових енергија, сателитетских и информационих технологија. Бразилска председница је изразила добродошлицу Кини у изградњи брзих железница и жели да се што раније формира радна група тим поводом.

Кина одржава развој и доприноси глобалној економији

Кина ће одржати развој и економски раст и даће велики допринос глобалној економији, рекао је јуче кинески председник Сји Ђинпинг на самиту Г20 у Брисбејну. Он је позвао водеће светске економије да заједнички промовишу реформе, имплементирају заједничку стратегију раста и допринесу транзицији и цикличном опоравку светске економије до одрживог раста. Истичући да се светска економија померила са граничне тачке у последних неколико година, поледице се ипак осећају и највећи приоритет чланова Г20 сада је координација макроекономске политике, смањивање економских ризика, стварање нових радних места и унапређење живота људи, рекао је Сји. Он је додао да је на управо завршеном самит АПЕК-а у Пекингу формулисан план за промоцију развоја азијско-пацифичког региона и да су чланице Г20 такође радиле на стратегији одрживог развоја.

Извор: Кинески међународни радио

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *