Вијести, Свијет

Сјеверна Кореја неће одустати од нуклеарног оружја

026764
Сјеверна Кореја поновила је данас да неће одустати од свог нуклеарног оружја, одбацујући на тај начин услов који су јој поставиле САД за разговоре, иако је раније рекла да је спремна да расправља о свом разоружању.

„САД не треба да размишљају о денуклеаризацији на (Корејском) полуострву прије него што се свијет денуклеаризује. Сјеверна Кореја и САД могу да разговарају о разоружању, али не о денуклеаризацији“, пише главни лист у земљи „Родонг Синмун“, пренио је Ројтерс.

Пјонгјанг је у четвртак понудио Вашингтону и Сеулу списак услова за преговоре, укључујући укидање санкција које су му наметнуле Уједињене нације, што је наговестило да је могуће окончање вишенедјељних тензија на Корејском полуострву.

Међутим, Вашингтон је нагласио да чека на „јасне сигнале“ Пјонгјанга да ће окончати своје нуклеарне активности.

Сјеверна Кореја је 2005. потписала споразум којим се обавезала на денуклеаризацију зарад помоћи, али се касније из тог споразума повукла и од тада је извела три нуклеарне пробе, од којих је последња била у фебруару.

Та проба довела је до нових санкција УН због којих су се драматично појачале тензије на Корејском полуострву уз пријетње Пјонгјанга да ће започети нуклеарни рат против САД и Јужне Кореје.

Коментариши чланак

Коментара