Вијести, Свијет

Сиријско ратиште врви оружјем из БиХ

Око 80 одсто наоружања које изађе из БиХ заврши у исламским земљама, пише „Глас Српске“, позивајући се на безбедносне изворе. Турска фирма „Фериде Кирлиоглу“ највећи је купац наоружања и војне опреме од „Побједе-Рудет“ из Горажда. Већина заврши на сиријском ратишту, наводи бањалучки дневник.

Највећи је купац наоружања и војне опреме од фабрике „Побједа-Рудет“ из Горажда у прошлој години била је турска фирма „Фериде Кириоглу“, а највећи део тог оружја завршио је на сиријском ратишту, пише бањалучки Глас Српске.

Оружје из БиХ у Сирији?

Оружје из БиХ у Сирији?

Према писању бањалучког дневника, „Фериде Кирлиоглу“ је готово једина фирма која је у току прошле године од „Побједе-Рудет“ купила робу посебне намене у вишемилионским количинама.

Позивајући се на информације безбедносних агенција у БиХ, лист пише да је већина тог, али и промета оружја других предузећа из БиХ намењена светским ратним зонама.

Извор Гласа Српске близак безбедносним агенцијама БиХ каже да постоје сазнања да око 80 одсто укупног наоружања, које изађе из БиХ, заврши у исламским земљама.

Турској фирми је раније одобрена куповина 18,2 милиона електричних детонатора, 15 милиона иницирајућих цевчица и 10,1 милион иницирајућих каписли. Ту је и 2,8 милиона неелектричних детонатора и по један милион површинских конектора и неелектричних иницијалних система, пише Глас Српске.

„Фериде Кирлиоглу“ била је један од највећих купаца робе са заједничке војне листе и 2011. и 2010. године од „Побједе-Рудет“, а недавно је, пише лист, ушла и у власништво те фабрике.

Друштво „Фериде Кирлиоглу“, путем ванредне аукције одржане 1. новембра у Сарајевској берзи, стекло је 20 одсто акција „Побједе-Рудет“.

„Фериде Кирлиоглу“ и „Побједа-Рудет“ производе и извози експлозив, муницију и пиротехничке материјале.

Извор: РТС.срб

 

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *