Вијести, Свијет

Сирија бира своју будућност

У Сирији су завршени председнички избори, који су први пут у историји земље били организовани на алтернативној основи. Највероватније победио је актуелни председник Башар Асад. Експерти сматрају да је то најбоља варијанта за саме Сиријце и најгора за Запад.

О томе да ће неоспорни лидер председничке трке постати актуелни шеф државе Башар Асад, аналитичари су говорили још пре почетка гласања. Његови опоненти — посланик комуниста из Алепа Махер Абдел Хафиз Хаџар и либерал Хасан Абдел Иљахи ан-Нури имају много мање гласова бирача. Између осталог, тешко да ће губитници улагати неке озбиљне протесте. Како је изјавио новинарима Хасан Абдел Иљахи ан-Нури, избори су протекли демократски. Сирија постаје друга земља, земља где се укорењује плурализам и прихватљиво је друго мишљење, подвукао је он.

Између осталог, Запад тешко да ће признати резултате гласања. Генерални секретар НАТО-а Андрес Фог Расмусен назвао је изборе фарсом, изјавивши да они не одговарају међународним стандардима. У ствари Западу није стало до транспарентности процедуре. Он само реагује на личност победника избора. Ако Асад остане на челу државе, тада сви напори западних земаља на дестабилизацији сиријске државности могу да се баце у ветар. Управо у том контексту треба разматрати сумње у легитимност избора које су чују из уста западних политичара.

Треба подвући да су ток гласања пратили посматрачи из 30 земаља пријатељских Сирији, између осталог из Русије. Руски посматрачи су већ изјавили да признају изборе у Сирији легитимним. Ово је изјавио руководилац руске делегације, први заменик председника комитета Савета Федерације за уставно законодавство Алексеј Александров. Не сумњамо у легитимност ових избора, подвукао је он:

Запад сматра легитимним изборе у Украјини. У сваком случају, у Сирији су избори много легитимнији него у Украјини. То ми је јасно као правнику са стажом, који се читавог живота бави уставним изборним правом. Ми сви знамо ситуацију. Али већина грађана учествује у изборима. То треба имати у виду.

Према мишљењу експерата, Сирија чини све да стане у исти низ са демократским правним државама света. Нема сумње у то да су се Башару Асаду супротставили озбиљни политичари. Али Асад има посебан ауторитет. Говори професор, историчар са Универзитета у Монтреалу, ексепрт за сиријску политику Самир Саул.

Запад, разуме се, преставља опозицију овим изборима. Од 2011. године он покушава да растури власт у Сирији, и сва дејства за спас режима, између осталог ове изборе, Запад не прихвата. У међувремену вероватноћа победе Башара Асада је највиша, ову победу предвиђају у последње две године. Испоставило се да га је рат учинио још популарнијим него раније, он је почео да се асоцира са заштитом земље и нације од спољне интервенције. Зато и избори за већину Сиријаца везани су не за избор или неизбор лично Асада, већ је за њих то глас у заштиту или не-заштиту земље. У томе је главни парадокс рата који је председник започео 2011. године.

Највероватније да ће научен горким искуством поновно изабрани председник Сирије наставити курс зближавања са истинским пријатељима сиријског народа, како би максимално обезбедио земљу од истинских непријатеља, који цинично изокрећу саму суштину пријатељства. Независни француски новинар, специјални саветник Башара Асада говори о могуем уласку Сирије у царински Савез и ОУКБ.

Са економске тачке гледишта, Сирија треба да добије придружено чланство у Царинском Савезу првог јануара наредне године. Са финансијске тачке гледишта, Русија се решила на велике инвестиције у Сирију ради обнове земље, што уопште није филантропија!

Русија ће добити свој новац назад, зато што, уложивши средства, она стиче уверење да Сирија неће бити приморана да продаје своју територију за организовање транзитних цевовода, што са своје стране неће довести до пада цена гаса у Европи и неће променити геостратешки баланс континента. Сирија ће истрајати. При томе радове на обнови ће водити углавном руска предузећа.

Са војне тачке гледишта, овог лета министар одбране Сирије ће преговарати у Москви о могућем ступању његове земље у ОУКБ и о пружању Сирији средстава за коначно искорењивање џихадиса, послатих на њену територију. Реч је о давању Дамаску опреме одбрамбене намене, као и доступу сателитским технологијама за праћење терориста.

Сирија бира своју будућност

Сирија бира своју будућност

Експерти се слажу да председнички избори у Сирији треба да постану полазна тачка регулисања политичке кризе. Земља започиње послератну реконструкцију, како би у догледној перспективи дошла до обухватне националне слоге. Како је истакао сиријски министар иностраних послова Валид Муалем, нико не може да намеће сиријском народу своју вољу, и он сам ће одредити своју будућност, хтеле то или не спољне снаге.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *