Вијести, Свијет

Сергеј Шојгу: Русија ће са Крима контролисати целу ширу зону око Црног мора

У ЈЕВПАТРОЈИ СЕ ГРАДИ МОДEРНИ КОМАНДНО-МЕРНИ КОМПЛЕКС СНАГА КОСМИЧКО-ВАЗДУШНЕ ОДБРАНЕ

         ВОЈНА групација формирана на Криму не само што брани руске интересе на полуострву и Црном мору, већ и омогућава да се решавају задаци у удаљеним поморским зонама, изјавио је министар одбране РФ Сергеј Шојгу.

         „Формирана групација обезбеђује не само заштиту интереса Русије у акваторији Црног мора и на територији Кримског федералног округа, већ и омогућава да се решавају задаци у удаљеним морским зонама” – казао је он.

         По речима руског министра, крајем прошле године је у оквиру формирања самодовољне војне групације на Криму формирано готово 100 војних јединица и организација.

         „Одлуком председника Русије, наложено нам је да формирамо на Кримском полуострву самодовољну војну групацију мешовитог видовског састава која је способна да гарантовано заштити интересе Руске Федерације у тој области. Тај задатак је решен већ крајем 2014. године, о чему је обавештен Врховни командант. Укупно је формирано 96 јединица и организација” – рекао је Шойгу.

         Између осталог, подсетио је он, „прошле године шест бродова Црноморске, Северне и Балтичке флоте обезбеђивало је стално присуство Ратне морнарице Русије и Средоземном мору.

         Осим тога, „организована је свеобухватна обука ваздушних снага Кримске групације, повећан је број дежурних ПВО снага” казао је Шојгу. По његовим речима, на полуострву се граде нови објекти у пет војних градова, а на осталим објектима се спроводи капитални ремонт.

         Шојгу је напоменуо на ће овог пролећа прве позиве у руску армију добити младићи са Крима и из Севастопоља.

         „Око 500 војника ће служити у војним јединицама на територији Кримског полуострва” – прецизирао је Шојгу.

Сергеј Шојгу: Русија ће са Крима контролисати целу ширу зону око Црног мора

Сергеј Шојгу: Русија ће са Крима контролисати целу ширу зону око Црног мора

Он је додао да се командно-мерни комплекс Снага ваздушно-космичке одбране у Јевпаторији тренутно опрема модерним средствима за управљање војним сателитима.

Центар у Јевпатории, који је основан 1960. године, биће у саставу Главног центра за космичка „Титов”. Планирано је да реконструкција центра буде завршена 2016. године – у његовом саставу ће бити око 20 нових система.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *