Вијести, Свијет

Сергеј Лавров: Украјина мора преговарати са ДНР и ЛНР и са њима мењати устав

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ НАСТУПИО У САВЕТУ ЕВРОПЕ И ДАО ИНТЕРВЈУ „РОСИЈСКОЈ ГАЗЕТИ”

  • Сматрамо да СЕ треба да дâ своје мишљење о законима које доноси Кијев, укључујући закон о „декомунизацији“ и глорификацији саучесника нациста. Покушаји прекрајања историје Другог светског рата и пресуда нирнбершког трибунала угрожавају вредности на којима почива СЕ и које су садржане у Повељи УН
  • Русија на свим нивоима – од стране председника РФ и у другим форматима – говори да смо за то да ДНР и ЛНР постану део Украјине. Оне су сада представиле свој нацрт Устава Украјине. Тамо се ради управо о оном статусу који је предвиђен минским споразумима: републике ће бити део Украјине, а у будућности ће бити спроведена уставна реформа како би тај статус био законски регулисан за стално“
  • Не мислим да иза пада цена нафте стоји америчко-саудијска завера. Мада, наравно, неки то представљају тако као да Русији неко испод ногу измиче нафтну платформу

        РУСИЈА рачуна на допринос Савета Европе решавању унутрашње украјинске кризе изјавио је министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров после седнице Комитета министара Савета Европе.

        „Данашња седница Комитета министара Савета Европе има посебан значај. Ситуација у Европи је данас веома сложена, превише је онога што раздражује и конфликата, генерално имамо заоштравање односа између западних земаља и Русије, између осталог и због украјинске кризе. Она није настала сама од себе, већ је одраз системских проблема који су се гомилали у сфери европске безбедности током многих година“ – казао је он.

        „Корен тих проблема је у томе што се обавезе везане за спречавање настанка нових линија поделе нису испуњавале много година. Комитет министара СЕ има јединствени значај зато што је СЕ једина организација која се заснива не на политичким декларацијама, већ на јасним међународноправним темељима – то су и статут, и многобројне конвенције које обезбеђују јединствени правни простор за све европске земље без изузетка“ – додао је Лавров.

        Шеф руске дипломатије је нагласио да Кијев избегава директан дијалог с Доњецком и Луганском, позивајући се на идеје о новим форматима који нису предвиђени минским споразумима.

        „Мислим да расте схватање да је потребно учинити први корак у правцу решавања украјинске кризе, а то је да се обезбеди директан дијалог између Кијева, Доњецка и Луганска – казао је Лавров.

        – У томе је кључ решавања кризе. То је главни садржај минских споразума од 12. фебруара и тиме се треба руководити“.

        „За сада, нажалост, кијевске власти избегавају директан дијалог, покушавају да га замене новим идејама и новим форматима који се нису разматрали и који нису предвиђени минским споразумима“ – истакао је руски министар.

        Он је указао да начин спровођења уставне реформе у Украјини представља кршење минских споразума зато што у њој не учествују представници Луганска и Доњецка.

        „Веома важна сфера у којој СЕ почиње да делује везано за украјинску кризу је пружање помоћи Украјини у спровођењу уставне реформе. Она се тренутно не спроводи у складу с минским споразумима који предвиђају учешће Доњецка и Луганска у том процесу“ – рекао је он.

        Мандат СЕ за истраживање злочина треба да буде проширен, нагласио је руски министар. 

        „Ми смо подржали даље учешће СЕ у напорима на истраживању злочина на Мајдану и Одеси – истакао је Сергеј Лавров. – Сматрамо да је веома важно да се мандат у тој сфери прошири и на друге инциденте који су се догодили у Украјини у последњих годину дана“.

         „Сматрамо да СЕ треба да дâ своје мишљење о законима које доноси Кијев, укључујући закон о „декомунизацији“ и глорификацији саучесника нациста – нагласио је Лавров.

        – Покушаји прекрајања историје Другог светског рата и пресуда нирнбершког трибунала угрожавају вредности на којима почива наша организација и које су садржане у Повељи УН“.

        „Седамдесета годишњица Победе, коју смо недавно прославили, између осталог – у Стразбуру, догађај је од значаја за цело човечанство – истакао је шеф руске дипломатије.

        – Ради мира и безбедности на континенту, не сме се дозволити да се изда дух савезништва у борби против нацизма и подривање солидарности данашњих потеза“.

        ЛНР и ДНР треба да остану део Украјине, рекао је претходно Лавров у интервјуу листу „Росијскаја газета“.

        „На свим нивоима – од стране председника Русије и у другим форматима – говоримо да смо за то да оне постану део Украјине“ – рекао је Лавров.

        – Оне су сада представиле свој нацрт Устава. Тамо се ради управо о оном статусу који је предвиђен минским споразумима: републике ће бити део Украјине, а у будућности ће бити спроведена уставна реформа како би тај статус био законски регулисан за стално“.

        По речима шефа руске дипломатије, ту обавезу су парафирали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Франсоа Оланд.

        Лавров је у истом интервјуу нагласио да је председник Украјине Петар Порошенко прихватљива личност за дијалог. „Он је председник, треба га подржавати“ – објаснио је свој став Лавров.

        Руски министар се сложио са констатацијом да Порошенко у извесној мери балансира између ЕУ и Америке. „То му је важно да Американци не би почели да раде против њега“ – појаснио је шеф руске дипломатије.

        Лавров је приметио да Порошенко, када „разговара са председником Русије Владимиром Путином преко телефона или када су, на пример, вођени преговори у „нормандијском формату“, покушава да буде прагматичан, да решава неке проблеме“.

        Пад цена нафте није производ завере САД и Саудијске Арабије рекао је Лавров. По његовим речима, ту игра улогу много фактора.

        „Да ли би Американци намерно улагали милијарде долара у производњу гаса из шкриљаца са свим његовим еколошким ризицима само да би нама забиберили?“ – изразио је сумњу руски министар, подсетивши да је због пада цена нафте „већина налазишта гаса из шкриљаца престала да буде рентабилна“.

        Шеф руске дипломатије сматра да је мало вероватно да је америчка администрација могла да замоли своје приватне компаније које производе гас из шкриљаца да се „стрпе мало“.

Сергеј Лавров: Украјина мора преговарати са ДНР и ЛНР и са њима мењати устав

Сергеј Лавров: Украјина мора преговарати са ДНР и ЛНР и са њима мењати устав

Саудијци не желе да смање експлоатацију да не би изгубили место на тржишту, сматра Лавров.

„Не мислим да је у питању завера – додао је он.- Мада, наравно, неки то представљају тако као да Русији неко испод ногу измиче нафтну платформу“. Али, мислим да овде нема места теорији завере“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *