Вијести, Свијет

Сергеј Лавров: Одлука о бомбардовању Југославије шамар је међународном праву

4egipet_vstrecha_5

После интервенције у Југославији, Ираку и Авганистану у јавном мњењу западних земаља нагомилао се огорман умор и негативне емоције. Такво мишљење је у интервјуу за Росијску газету изнео министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров. Он је такође указао на то да је Ирак после интервенције остао у горем стању, него пре интервенције. У Авганистану, по мишљењу руског министра иностраних послова, биће исто.

Дотакавши југословенску кризу, Сергеј Лавров је изјавио да се не слаже са онима који сматрају да је на Балкану Русија добила некакав шамар. Ми смо се понашали достојно – истакао је Лавров. – Мада ја нисма имао везе са тим, али онај марш на аеродром Слатина произвео је утисак отрежњења. Наравно, шамар међународном праву била је одлука да се бомбардује Југославија.

Руски министар је саопштио да ће за неколико дана у Бриселу бити одржан састанак са представницима ЕУ. Сергеј Лавров је подсетио да у јануару 1999. године специјални представник ОЕБС-а за Косово је био Вилијам Вокер. Тада се десио инцидент у насељу Рачак, где је било пронађено неколико десетина лешева. Он је тамо дошао и без икаквих овлашћења да то чини, извео је закључак о томе шта се десило, изјавио је да су ову кланицу приредиле српске трупе које су тобоже стрељале 37 цивила. Премијер Велике Британије Тони Блер, а затим председник САД Бил Клинтон тада су изјавили да је њихово стрпљење пукло, и убрзо је започело бомбардовање.

Тако је ситуација у Рачку постала својеврсни окидач, констатовао је Лавров. Ми смо инсистирали на истрази. Истрагом се позабавила ЕУ. Они су наручили реферат групи финских патолога. Ови су реферат припремили и предали га ЕУ, а ЕУ га је предала Међународном трибуналу за бившу Југославију.

Русију, која је тада покушавала да добије приступ том документу преко СБ УН, нико са њим није упознао. Ипак у штампи су били цитирани делови реферата, који сведоче о томе да убијени ниус били цивили и да су сви лешеви нађени у Рачку били преобучени: да рупе од метака на одећи не поклапају се са реалним тачкама рањавања на телу. И није било ни једног који је био убијен изблиза.

Сергеј Лавров је подвукао да без обзира на вишеструка обраћања Русије, приступ оригиналу реферата до данас није био омогућен.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *