Свијет

Сергеј Лавров: Коњичко-каубојски налети Вaшингтона све више остају у прошлости

УПОЗОРИО АМЕРИКАНЦЕ ДА ЋЕ МОСКВА СВЕМУ ШТО НЕ БУДЕ ПРИЈАТЕЉСКО – ЖЕСТОКО ПАРИРАТИ

  • „То је за Американце болно и потрајаће још неко време. Ми ћемо се према томе односити са разумевањем и чекати да се та нова реалност исталожи  у главама вашингтонских политичара”

         РУСИЈА ће сарађивати са САД тамо где то одговара њеним интересима, али ће им жестоко парирати реагујући на сва дејства Вашингтона која не буду пријатељска – изјавио је Сергеј Лавров.

         Шеф руске дипломатије додатно је појаснио: „Више уопште није све под влашћу Вашингтона. Његови коњичко-каубојски налети ће све више остајати у прошлост. То је за Американце болно и потрајаће још неко време. Ми ћемо се према томе односити са разумевањем и чекати да се та нова реалност исталожи  у главама вашингтонских политичара”.

         Лавров је оцено да САД већ схватају да озбиљне проблеме не могу саме решавати:

         „Времена се мењају и ја се према томе односим филозофски. Кад имаш моћ коју ништа и нико не контролише – онда то „опушта” и доводи у искушења. А сада Американци већ схватају да више ништа крупно не могу решити сами, да чак не могу утицати на своје старе савезнике попут Турске која већ игнорише њихове захтеве поводом Сирије”.

         Руски министар је изразио наду да Американци схватају да је поводом Минска-2 потребан компромис. Па нагласио:

         „Нама није потребна криза у Украјини. Схватамо да пресудни утицај на Кијев имају САД које тамо, у суштини, „руководе”. Пошто смо прагматични, поводом Украјине сарађујемо и са Американцима, са којима имамо  билатерални канал”.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров

Лавров је истовремено критиковао изјаву генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга да је Русија узрочник заоштравања миграционе кризе у Европи:

„Ових дана је Столтенберг апсолутно несавесно за то оптужио Русију. У Вашингтону се већ чују позиви да се против да против Русије уведу додатне санкције због Сирије. Засад не из саме америчке администрације. Ми у Сирији делујемо на позив законите владе, а до нашег доласка су ту земљу пет година бомбардовали и мучили сви који за то нису били лењи, кршећи Повељу УН. И, то је за све било прихватљиво, нико није примећивао избеглице које пуне Европу. Сада опет покушавају да то припишу нама”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара