Вијести, Свијет

Сеија Лајнела: Положај председника Путина остаје стабилан

Уочи божићних празника који су осетно успорили живот у Финској, фински економски лист Kauppalehti објавио је на свом порталу видеоинтервју са познатим експертом, старијим економистом Банке Финске Сеијом Лајнелом.

Криза не угрожава положај председника Путина, тако оцењује актуалну политичку ситуацију у Русији фински експерт. Према њеном мишљењу, без обзира на нагла колебања курса рубље, национална економија земље се налази у врло добром стању – тренутно нема дугова, и Русија производи сировине, за којима ће пре или касније скочити потражња.

Руска предузећа имају дугове, али она су у стању да регулишу ова питања.

Што се тиче пада курса рубље, како сматра Сеија Лајнела, актуална криза се разликује од краха руске валуте 1998. године, када држава није имала такве ресурсе.

Русија сада има одређене ресурсе. Али ако кризна ситауација потраје 2-3 године, они могу да нестану. Сада је најсложенији слаби курс националне валуте. Основа руске економије су њене сировинске резерве, а сада је практично нереално предвидети цене нафте, исто као што нико није могао да предвиди овакав пад на нафтном тржишту. Али у целини, каже Сеија Лајнела, стање руске економије је стабилно.

На питање дописника листа Kauppalehti да ли ће Путин успети да издржи тешкоће актуалне ситуације, Сеија Лајнела је одговорила да вероватно он сам обраћа пажњу на ова питања. Али са њене тачке гледишта, председник Путин има сада врло јаку подршку од стране народа, људи су понети патриотским ентузијазмом, они се поносе тиме што се њихова земља налази међу великим државама и уверени су да могу да издрже тешкоће које су предодређене Русији као великој држави.

Одговарајући на питања да ли руски грађани виде узрок свих невоља у САД и ЕУ и треба ли Финци да се плаше да могу да постану жртвени јарци, Сеија Лајнела је рекла да се не би бринула због тога. Али она би хтела да у руским вестима има више вишестраних информација него што их има сада.

Економисти разних земаља имају потребу једни за другима, истакла је фински експерт. Још неколико година пре актуалне кризе у Русији се осећала очигледна тежња ка некаквој издвојености у економском развоју. Не треба смишљати бицикл поново, када је то већ одавно урађено. Тежња да се иде искључиво својим путем кошта земље превише, сматра Сеија Лајнела.

Слабљење курса рубље слаби и финску економију. Наш извоз у Русију је опао, и постоје прогнозе да ће руска економија наредне године успорити темпо, тако да ће се фински извоз и даље смањивати.

Русија и Финска -  Владимир Путин и Јуркиј Катајнен у Сочију 2011 / Восток

Русија и Финска – Владимир Путин и Јуркиј Катајнен у Сочију 2011 / Восток

Дописник листа Kauppalehti поставио је питање не би ли било разумније за финска предузећа да прекину своју делатност у Русији?

Према мишљењу Сеије Лајнеле, на ово питање могу боље да одговоре сама предузећа која раде у Русији. Али из искуства претходних година може се приметити да оне фирме које су остале у Русији у тешка времена, када су се већ дешавале кризе курса рубље, извукле су из тога очигледну корист. Проблем је у томе што се не зна колико може да траје кризни период.

У сваком случају, познати фински експерт Сеија Лајнела сматра да сада не треба подизати панику.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *