Вијести, Свијет

СЕЧИН: Ударајући на „Росњефт”, САД ударају на економију Русије и њену суверену политику

ОЦЕНИО ДА СУ САНКЦИЈЕ ПРОТИВ ЊЕГОВЕ КОМПАНИЈЕ ПОТПУНО НЕЗАСНОВАНЕ И НЕЗАКОНИТЕ

  • Имајући на уму Exxon Mobil, Владимир Путин подсетио да је Русија дала право највећој америчкој енергетској компанији да тражи и експлоатише нафту у свом подморју (шелфу), па подвукао: „Шта, зар они не желе да та компанија тамо ради? Они наносе штету својим највећим енергетским компанијама, а ради чега? Ради тога да би – направивши једну грешку – инсистирали на новој?”

        

НОВЕ америчке санкције нанеће штету и компанијама САД – поновио је ноћас Владимир Путин, завршавајући своју шестодневну латиноамеричку турнеју.

         Своје упозорење додатно је изоштрио, нагласивши: „Мере које администрација САД  предузима против Русије противречи националним интересима самих Сједињених Држава. На шта мислим? Крупне компаније које буду хтеле да раде у Русији судариће се да одређеним ограничењима и губиће на конкурентности у поређењу са другим енергетским компанијама”.

         Путин је – имајући на уму Exxon Mobil – подсетио да је Русија дала право највећој америчкој енергетској компанији да тражи и експлоатише нафту у свом подморју (шелфу), па подвукао:

         „Шта, зар они не желе да та компанија тамо ради? Они наносе штету својим највећим енергетским компанијама, а ради чега? Ради тога да би – направивши једну грешку – инсистирали на новој? Мислим да је то, у најмању руку, непрофесионалан приступ стварима.”

         Такав начин решавања међународних проблема – додао је руски лидер – пре или касније ће морати да отпадне, а штета ће бити прокњижена онима који тако раде.

         Американци су ноћас забранили неким руским компанијама приступ финансијским тржиштима САД, а могуће је да ће и вршити притисак на стране компаније које послују на њиховој територији да одустају од послова са руским фирмама које су по њиховим санкцијама.     

НОВЕ америчке санкције нанеће штету и компанијама САД – поновио је ноћас Владимир Путин

НОВЕ америчке санкције нанеће штету и компанијама САД – поновио је ноћас Владимир Путин

Међу компанијама које су се нашле на удару америчке администрације, нашла се и највећа руска нафтна фирма „Росњефт”. Њен шеф Игор Сечин тим поводом је изјавио:

„Иза америчких санкција стоји намера САД да погоршају стање руских грађана и да засметају Русији да води суверену политику. Пошто од „Росњефти” у доброј мери зависи буџет Русије – јасно је да није она примарно на удару него Русије и њена суверена политика. Санкције против „Росњефти” су, иначе, потпуно незасноване и незаконите, а наносе штету и нашим америчким анционарима и америчким банкама које са нама послују”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *