Вијести, Свијет

Савет безбедности УН усвојио једногласно резолуцију о Сирији

161299155552468719e8b25088265788_640x445

ЊУЈОРК – Савет безбеднoсти УН једногласно је у ноћи између петка и суботе изгласао резолуцију о обезбеђивању и уништењу сиријског хемијског оружја.

Ова одлука, донета после две недеље интензивних преговора, сматра се међашем и продором у парализи Савета безбедности од почетка сиријског сукоба.

Ради се о првој резолуцији Савета безбедности од почетка сиријског конфликта у марту 2011, пошто су Русија и Кина уложиле вето на три раније предложене резолуције у којима се вршио притисак на сиријског председника Башара ал Асада да оконча насиље у својој земљи.

„Вечерас је међународна заједница испунила своју мисију“, рекао је после изгласавања документа генерални секретар УН Бан Ки Мун, и назвао резолуцију историјском.

„То је прва нада за Сирију после дуже времена“, додао је Бан.

Бан је поред тога потврдио да би мировна конференција о Сирији, названа „Женева Два“ требало да се одржи средином новембра.

Пре састанка Савета безбедности преседник САД Барак Обама је оценио као „огромни успех међународне заједнице“ споразум о тој резолуцији који је постигнут после разговора између Вашингтона и Москве, савезника Дамаска.

Побуна против режима сиријског преседника Башара ал Асада, која је почела у марту 2011. се током месеци претворила у грађански рат у коме је до сада погинуло 110.000 људи.

Бан Ки Мун је такође нагласио да елиминисање сиријског хемијског оружја не представља дозволу за убијање конвенционалним оружјем.

Амерички државни секретар Џон Кери рекао је да јака, примењива резолуција која представља преседан показује да дипломатија може да буде тако моћна да може мирним путем да уклони најгоре ратно оружје.

Кери је рекао да ће уништавање сиријског хемијског оружја почети у новембру и бити завршено до средине следеће године.

У резолуцији се указује на последице по Сирију ако не испуни преузете обавезе, али Савет безбедности ће морати да усвоји другу резолуцију у том случају.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров подвукао је да резолуција не уводи аутоматски санкције Сирији, ако не поштује њене одлуке.

Резолуција СБ одобрава план о уништењу сиријског оружја које је направила Организација за забрану хемијског оружја, чиме је он постао правно обавезујући.

Било је осигурано да ће резолуција бити усвојена када су пет сталних чланица СБ УН – Русија, Кина, САД, Француска и Британија, прихватиле текст у четвртак.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *