Вијести, Свијет

Савет безбедности УН једногласно подржао руски предлог резолуције о Украјини

САВЕТ безбедности УН у уторак је једногласно усвојио резолуцију којом се подржава Сет мера за спровођење Минских споразума потписаних 12. фебруара, и позвао све стране да у потпуности поштују примирје у Украјини.

РЕЗОЛУЦИЈИ ДОДАТ КОМПЛЕТАН ТЕКСТ СПОРАЗУМА УСВОЈЕНОГ У МИНСКУ 12. ФЕБРУАРА

         Документ, који је на гласање изнела Русија, „подржава Сет мера за спровођење Минских споразума, усвојених и потписаних у Минску 12. фебруара 2015. године“ и поздравља декларацију усвојену у белоруској престоници после самита лидера „нормандијске четворке“ (Русија, Украјина, Немачка и Француска).

         У резолуцији се „позивају све стране да обезбеде потпуно спровођење Сета мера, укључујући свеобухватни прекид ватре предвиђен њим“.

         Чланови СБ су изразили забринутост због „трагичних догађаја и насиља у источним деловима Украјине“ и изјавили да „у потпуности поштују суверенитет, независност и територијални интегритет Украјине“.

         Уз резолуцију СБ УН је приложен целокупан текст споразума постигнутих у Минску.

         Током последњих месеци СБ УН је одржао око 30 састанака о Украјини, али је до сада усвојио само једну резолуцију – у којој се тражило спровођење међународне истраге авионске несреће малезијског авиона код Доњецка у јулу 2014. године.

Савет безбедности УН једногласно подржао руски предлог резолуције о Украјини

Савет безбедности УН једногласно подржао руски предлог резолуције о Украјини

Неколико минута пре гласања у СБ УН, председник Русије Владимир Путин изјавио је током посете Будимпешти да ће мински споразум, уколико предметна резолуција буде усвојена, „добити својство међународног правног акта“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *