Вијести, Свијет

Санкције дају скромне ефекте али су главни инструмент геополитике

БИВШИ ГЛАВНИ ЕКОНОМИСТА ММФ: САД САНКЦИЈЕ КОРИСТЕ ЗА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈУ ВЛАДЕ КОЈУ СМАТРАЈУ НЕПРИЈАТЕЉСКОМ

         БИВШИ главни економиста ММФ – професор економије и јавне политике на Харвардском универзитету Кенет Рогоф – оценио је да економски притисак једне државе на другу има дугу историју, али да је најчешће имао сасвим скромне ефекте.

         Он је за лондонски The Guardian написао да су санкције понајпре „демонстрација намера” државе која их уводи.

         Рогоф је подсетио да су прве познате санкције уведене 432. године до наше ере и да их је увео старогрчки државник Перикле када је забранио трговцима из града Мегара да упловљавају у луке Атинског поморског савеза. То је био Периклов одговор на отмицу три робиње са којима је Перикле живео. Те санкције су, иначе, биле један од повода за отпочињање Пелопонеског рата.

         „За време хладног рата САД су политику економских санкција користиле као инструмент за дестабилизацију влада које су сматрале непријатељским, нарочито у Латинској Америци” – указао је Рогоф.

Кенет Рогоф

Кенет Рогоф

Познати амерички економиста је закључио да економске саботаже и санкције против држава и влада у 21. веку – баш зато што су глобални ратови постали незамисливи са нуклеарним оружјем – постају кључни инструменти геополитике.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *