Вијести, Свијет

Самит ЕУ, кијевска сенка над Вилњусом

Самит ЕУ под сенком одлуке Кијева да не потпише Споразум о придруживању Унији. Скуп посвећен Источном партнерству завршен у Литванији усвајањем заједничке декларације о продубљивању сарадње ЕУ са земљама бившег Совјетског Савеза. Европски званичници осуђују „вето“ Русије на односе ЕУ са бившим совјетским републикама.

ЕУ самит у Виљнусу

ЕУ самит у Вилњусу

Одлука Украјине да не потпише Споразум о придруживању ЕУ бацила је сенку на Самит ЕУ у Вилњусу посвећен Источном партнерству. Скуп је завршен потписивањем Декларације о продубљивању политичке и економске сарадње ЕУ са земљама бившег Совјетског Савеза.

Самит је окупио највише европске функционере и лидере Украјине, Белорусије, Молдавије, Грузије, Азербејџана и Јерменије.

У заједничкој декларацији, коју је потписао и украјински председник Виктор Јанукович, каже се да су учесници „примили к знању“ став Кијева, али да ће се рад на припремама за потписивање споразума наставити.

Председник Европског савета Жозе Мануел Барозо, председник Савета Херман ван Ромпеј и шефица европске дипломатије Кетрин Ештон поручили су да врата остају отворена за Украјину.

Барозо је такође поручио да ЕУ неће прихватити „вето“ Русије на односе евро-блока са бившим совјетским републикама, нагласивши да је ера „ограниченог суверенитета завршена у Европи“.

„Не можемо да прихватимо да услов за билатерални споразум буде нека врста могућег вета треће државе. То је противно свим принципима међународног права“, рекао је Барозо.

Већина посматрача оцењује да је одустајањем Украјине од споразума тежак ударац нанет политици Источног партнерства ЕУ и њеном циљу да успостави тесне економско-политичке везе са земљама у суседству Русије.

Украјински председник Виктор Јанукович изјавио је на затвореној седници с европским лидерима у Вилњусу да Кијев није одустао од потписивања Споразума о придруживању и трговини с ЕУ, али да је потребно да Унија најпре предузме „одлучне кораке“ ка одобравању пакета економске помоћи за Украјину.

Пре Украјине, од споразума је одустала Јерменија, која је уместо тога ушла у царинску унију са Русијом и Казахстаном.

Ван Ромпеј за говорницом

Ван Ромпеј за говорницом

Челници ЕУ су у Вилњусу углавном настојали да истакну позитивне стране партнерства и умање значај окретања Украјине и Јерменије Москви.

Барозо је у данашњем говору подсетио да је десет источноевропских земаља које су између 1990. и 1996. потписале споразуме, у том периоду повећало БДП, извоз и стране инвестиције за 50 до 60 одсто.

„Говорим ово зато што сам чуо пропаганду да је споразум штетан за земље које га потпишу. То је лаж“, рекао је Барозо.

Грузија и Молдавија су јутрос парафирале споразуме, а Барозо је најавио почетак преговора о безвизном режиму са Белорусијом.

Скептици, међутим, подсећају да је и Украјина, пре заокрета, парафирала споразум, а своје разочарење резултатима самита показала је и немачка канцеларка Ангела Меркел.

„Очекивали смо више“, рекла је Ангела Меркел после синоћне заједничке вечере.

Следећи састанак Источног партнерства биће одржан 2015. године у Риги.

 

Извор: РТС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *