Вијести, Свијет

САД у 2015. имају економски пад – Обама оптужен за неуспешну економску политику

ДА ЈЕ ПРЕДСЕДНИК САД ИМАО САМО ПРОСЕЧНЕ РЕЗУЛТАТЕ – БДП САД БИО БИ ВЕЋИ 1,9 БИЛИОНА $

          ЕКОНОМИСТИ Беле куће упињу се последњих дана да оправдају пад националног бруто-производа. Притом кривицу сваљују на грешке економске статистике.

          Амерички пословни лист Investors Business Daily објавио је да се економија САД ове године смањила за 0,7 одсто. Притом је нагласио да је Барак Обама годинама кривицу за америчке економске проблеме пребацивао на друге, бранећи своју неуспешну економску политику.

          Исти лист је подсетио да се Обама 2011. вадио на „цунами у Јапану и арапско пролеће” а такође на проблеме у Шпанији, Италији и Грчкој, а да се 2012. позивао на „превисоке цене гаса” и на кризу у економијама ЕУ. Потом се оправдавао битком са Конгресом САД око дефицита државног буџета и права на задуживање.

          Главни економиста Беле куће Џејсон Фурман оптужио је Биро за економске анализе да је изнео нетачне податке јер није узео у обзир „негативни утицај зиме на економски раст у САД”.

          Аналитичари Investors Business Daily доказали су Фурману да „утицај зиме” делује на економију САД сваке године и да никада до сада није био пресудан.

          Истовремено су израчунали да се Обама бави оживљавањем америчке економије целих 29 квартала и да је за то време привредни раст у САД био само 13,3 одсто, а да је то мање од половине просечних показатеља достигнутих током претходних десет економских периода, укључујући и послератни.

Барак Обама

Барак Обама

Investors Business Daily је чак утврдио да би амерички бруто производ – да је Обама постигао само просечне резултате – данас био већи за 1,9 билиона долара и да би то било – по 16.000 долара за сваку америчку породицу.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *