Вијести, Свијет

САД, прислушкивање се наставља

Dzejms-Klaper

Продужено овлашћење владиним агенцијама за спровођење програма прислушкивања. НСА ће прикупљати информације од „оних који располажу важним подацима“.

Директор америчке Националне обавештајне службе Џејмс Клапер продужио је овлашћење владиним агенцијама за спровођење програма прислушкивања, саопштено је синоћ из Клаперове канцеларије.

Клапер је одлучио да скине ознаку тајности и јавно обелодани да је Влада у Вашингтону поднела америчком Суду за послове стране обавештајне службе захтев за продужење овлашћења за прикупљање података од „оних који располажу важним подацима“ и суд је обновио такво овлашћење, наводи се у саопштењу, пренела је агенција АФП.

Средином августа амерички председник Барак Обама обећао је да ће испитати америчке обавештајне програме усред расправе до које је довело цурење информација које је обелоданио бивши службеник Агенције за националну безбедност (НСА) Едвард Сноуден када је, по први пут, јавност упозната са програмом масовног телефонског и интернет надзора.

Обама је обећао да ће америчке обавештајне службе ући у „нову еру с више транспарентности, надзора и заштитних мера у прикупљања електронских информација од стране НСА“.

Међутим, администрација у Вашинтону задржала је „чврст став“ поводом цурења таквих информација и тражи да се кривично гони Сноуден по оптужби за шпијунирање.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *