Вијести, Свијет

Руско ракетно шило за амерички „кишобран“

svet-RS-26_620x0-1-620x330

Москва / Вашингтон – Американци данас почињу монтирање елемената своје противракетне одбране (ПРО) у бившој авио-бази „Девесел“ у Румунији. Ту информацију су потврдили у амбасади САД у Букурешту, а у Девеселу се поставља вишефункционални ракетни комплекс „аегис“, са ракетама-пресретачима „стандард-3″.

Ни Русија не губи време, па њена армија већ испитује нови тип ракете РС-26, коју су неки већ прозвали „убицом америчке ПРО“. Први пут јавност је сазнала за ту ракету пре неколико месеци, када су руководиоци Генералштаба информисали председника Владимира Путина. У јуну је лансирана ракета „рубеж“ („граница“), интерконтинентални балистички пројектил повишене прецизности, са знатно већим маневарским способностима у односу на садашње.

После пробних гађања, ракетни комплекс „рубеж“ би требало да буде примљен у наоружање руских ракетних једница 2014. године. Сада се за њега припрема потребна инфраструктура и обучавају се посаде. За разлику од садашње најбоље руске ракете РС-24 „јарс“, нови пројектил лакше и брже може да заобиђе противничку одбрану. Планирано је да се ове и почетком идуће године изведе још неколико гађања и, ако све буде ишло по плану, „рубеж“ ће се појавити на некој од наредних парада на Црвеном тргу.

Потпредседник Владе Дмитриј Рогозин категорички тврди да ракету „рубеж“ не може да ухвати ниједна постојећа ракета, а ни они системи које потенцијални противници тек развијају. Кад се у завршној фази лета одвоји „букет“ са атомским главама, свака од њих лети ка свом циљу надзвучном брзином. Генерални конструктор руских ракета на тврдо гориво Јуриј Соломонов објашњава да сличне бојеве главе има оперативно-тактички комплекс „искандер-М“. Тај принцип „дриблања“ бојевих глава, тј. мењања путање сада је усавршен.

Погађа у јабуку

Војни аналитичари тврде да је „рубеж“ већ имао три успешна гађања, а четврто се очекује до краја године. Руски конструктори су, како тврди Дмитриј Рогозин, успели да направе високопрецизно оружје, које је у стању да на великој даљини погоди јабуку. Као што су „Новости“ већ писале, Русија је у државном буџету предвидела позамашну суму новца предвиђену управо за градњу нових фабрика најмодернијих ракета.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *