Вијести, Свијет

Руски конвој ушао у Украјину

Руска оклопна возила и војни камиони прешли су око 22 часа по локалном времену границу са Украјином, јавља британски „Телеграф“.

Новинар британског листа је извјестио да је конвој од око 270 руских камиона прешао из Русије у Украјину у близини Доњецка.

Русија је јуче позвала на хитни прекид ватре у Украјини како би се осигурала безбједност хуманитарне мисије достављања помоћи становништву. Руско Министарство спољних послова оцјенило је да је ситуација у тој области Украјине „веома тешка“ због свакодневних сукоба и позвало двије стране да „покажу политичку вољу у овом одлучујућем тренутку да се катастрофална ситуација, у којој се налази локално становништво, смири“.

Руску помоћ надгледа Црвени крст

Пријем и дистрибуцију руске хуманитарне помоћи у самопроглашену Доњецку Народну Републику надгледаће Међународни комитет Црвеног крста. Премијер ДНР Александар Захарченко је изјавио како је пријем хуманитарне помоћи постао могућ након консултација са делегацијама МКЦК у Русији, Бјелорусији и Молдавији.

Захарченко је изразио наду да ће дистрибуција помоћи бити транспарентна колико год је то могуће, додајући да је ће је надзирати и комисија ДНР, у којој ће, осим званичника владе те републике, бити и посланици новоросијског парламента и представници организација Народни фронт Новоросије и Фондација донбаске заједнице.

Руски конвој ушао у Украјину

Руски конвој ушао у Украјину

Конвој је напустио регион Москве у уторак са више од 1.800 тона помоћи, укључујући медицинску опрему, храну за бебе, вреће за спавање и електричне генераторе.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *