Вијести, Свијет

Русијо, спаси Француску! Демонстрација код зидова амбасаде Русије у Паризу

 

Париз – Француски медији су демонстративно игнорисали занимљив догађај код капије амбасаде Русије у Паризу. Како је познато, протекле недеље је у главном граду Француске одржана демонстрација више стотина људи против усвајања закона, који дозвољава хомосексуалне бракове и пружа право за посвајање деце једнополним паровима.

Паралелно је француска влада учинила обавезним учење у основној школи дела у духу ЛГБТ (лезбијке – хомосексуалци – би- транссексуалци). Талас протеста у земљи очито још није постигао врхунац, али је протекла недеља очито демонстрирала неприхватање нове социјалне политике Франсоа Оландеа од знатног дела националног електората.

Током протестне демонстрације део учесника се упутио капији руске амбасаде с молбом за помоћи упућеној Русији. Тим догађајима је присуствовао наш колега, независни новинар Александар Ејруде.

То се десило 26. маја, а недељу. Тада су људи изашли на «демонстрацију за све» да би осудили закон о једнополним браковима. Сви су се окупили на тргу испред комплекса Инвалиди (у центру Париза, близу моста Александра Трећег). Једна од три колоне демонстраната је изашла из метроа Порт Дофин близу амбасаде Русије.

Група људи са транспарентом доста провокативног карактера – на којем је писало: „Русијо, у помоћ!“, и познати политичар Жан-Ив Ле Галу пришли су амбасади. Ле Галу се обратио Русији са молбом за помоћ, док су неки демонстранти скандирали: „Русијо, у помоћ!“ Ево какав је програм тих заштитника људских права: Русија је чланица Савета Европе, те мора да иступи против Француске због озбиљног кршења људских права. Мора да се каже, да је недавно један италијански посланик већ поднео Савету Европе доказе кршења права у Француској. Затим су се ти људи прикључили основној демонстрацији.

Тешко је проценити број учесника те акције: 100, 300, 1000 људи… Могуће је само да се тврди да су поред амбасаде у време тог догађаја прошле стотине хиљада демонстраната.

Стасао сам овде, те сам се навикао да се Французи окупљају код њених зидова да би изразили протесте против политике Совјетског Савеза или Русије. Сећам се демонстрације за заштиту Солжењицина или Сахарова. Изгледа да је био у праву мој пријатељ, који је рекао да је «сунце поново изашло на Истоку».

 

Извор: Глас Русије, 7. јун 2013.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *