Вијести, Свијет

Русија тужила Брисел СТО због „Трећег енергетског пакета“ и Јужног тока

БАРОЗО НАЈАВИО НОВЕ САНКЦИЈЕ ПРОТИВ МОСКВЕ, АЛИ ПРИЗНАО ДА О ЊИМА НЕМА ЈЕДИНСТВА

ЗЕМЉЕ Европске уније разматрају могућност увођења нових санкција Русији, али је засад још нејасно када би се то могло догодити – саопштио је председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Он је притом открио да се разматра „неколико циљева, укључујући ограничења која би се тицала одређеног круга приватних лица”.

„То се већ разматра, али не мислим да би било исправно да о томе сада говорим” – рекао је Барозо, наступивши на конференцији у вашингтонском Атлантском савету.

Он је открио да је о тој теми у Берлину разговарао са Ангелом Меркел и нагласио да немачка канцеларка намерава да о томе наредне недеље разговара са Бараком Обамом.

„Видећемо када ће бити право време за увођење санкција”, додао је Барозо, али је признао да у ЕУ о томе не постоји јединство јер су једне земље за једну, а друге за другу врсту санкција.

Русија је, иначе, поднела тужбу против ЕУ Светској трговинској организацији због такозваног Трећег енергетског пакета Европске уније.

Функционер руског Министарства за економски развој Максим Медведков потврдио је да је тужба већ поднета и објаснио да Русија захтеве Трећег енергетског пакета сматра супротним обавезама које сама ЕУ има унутар СТО које Брисел обавезују на придржавање недискриминишућих принципа доступа тржиштима.

Медведков је објаснио да Трећи пакет омета несметане и стабилне испоруке руског гаса у земље Европске уније и угрожава градњу Јужног тока.

Трећи енергетски пакет не дозвољава Газпрому да истовремено буде испоручилац природног гаса и власник гасовода по којима тај гас стиже потрошачима.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Почетком априла ЕУ је претила да ће замрзнути планове градње Јужног тока преко територије држава својих чланица.
Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *