Вијести, Свијет

Русија стабилизовала курс рубље, влада и Централна банка на мети жестоке критике

МЕДВЕДЕВ И ПЕСКОВ НАЈАВИЛИ „НИЗ МЕРА“ ЗА СМИРИВАЊЕ КУРСА НАЦИОНАЛНЕ ВАЛУТЕ И ФИНАНСИЈСКОГ ТРЖИШТА

  • Владимир ФИЛАТОВ, водећи научни сарадник Института економије Руске академије наука: „Ово сада је тачка бифуркације: или ћемо се окренути реалном развоју економије и вероватно смени целог економског блока владе или ће та екипа не само оборити „Путинов режим“, него и целу земљу – на радост наших „спаринг-партнера“ на светској арени“
  • Економски експерт Владислав ЖУКОВСКИЈ: Централна банка и влада успеле су оно што русофоби у Вашингтону – попут Мекејна, Обаме и Псаки – нису могли да остваре ни у најлепшим сновима“

        МОСКВА почиње да обуздава курс националне валуте и да смирује и стабилизује унутрашње финансијско тржиште.

        Евро је јуче био стигао до 100, а данас се већ спустио на 75 рубаља. Долар је за исто време „ослабио“ за нових 7,5 рубаља и касно поподне се зауставио на 1:59,99.

        Премијер Дмитриј Медведев објавио је да су његова влада и Централна банка разрадиле „пакет мера за стабилизацију финансијског тржишта“.

        Убрзо потом је Дмитриј Песков, портпарол Владимира Путина, саопштио да ће за који дан уследити „низ мера за смиривање тржишта девиза“.

        Прецизирао је да ће те мере санирати могуће „негативне последице и минимизовати их за грађане“.

        Песков је нагласио да је Путин добро упознат са ситуацијом. При том је нагласио да за економску ситуацију у земљи одговорност лежи на влади.

        Ово није било нимало случајно. Више угледних и утицајних економиста оштро је и директно критиковало у владу и Централну банку.

        Примера ради, Владимир Филатов, водећи научни сарадник Института економије Руске академије наука, оценио је:

         „Било је објективних разлога за узбуђење. Због пада цена нафте и санкција против наших банака које до краја године треба врате кредите у висини 33 милијарде долара. Сада морају да траже девизе у земљи јер не могу више узимати кредите у иностранству. Међутим, сада плаћамо пре свега грешку из 1992. када смо прогласили конвертибилну рубљу, а емисију новца повезали са уласком девиза у земљу, а не са развојем сопствене производње“.

         Филатов је при том нагласио: зато још немамо праву модернизацију економије, а влада се равна према цени нафте. Па закључио:

          „Ово сада је тачка бифуркације: или ћемо се окренути реалном развоју економије и вероватно смени целог економског блока владе или ће та екипа не само оборити „Путинов режим“, него и целу земљу – на радост наших „спаринг-партнера“ на светској арени“.

         Још оштрији је економски експерт Владислав Жуковскиј који подвлачи:

          „Садашња криза је произведена апсолутно „ручно“. Некомпетентношћу и секташким понашањем Централне банке и владе. Понашају се као лекари у Средњем веку: оболео неко од куге или се прехладио – пуштај крв. Зато сада имамо смањивање новчане масе у економији која је и без тога годинама лишена доступа нормалним кредитима. Централна банка је подигла референтну каматну стопу на 17 одсто, не водећи нимало рачуна о томе да ће камате на реалне кредите фирмама и становништву скочити на 25-40 одсто“.

Русија стабилизовала курс рубље, влада и Централна банка на мети жестоке критике

Русија стабилизовала курс рубље, влада и Централна банка на мети жестоке критике

Жуковскиј је оптужио Централну банку да је том мером финансијске шпекулације учинила једино исплативим „бизнисом“.

„Сви кредити и све инвестиције постали су неисплативи. А чекају нас – ако се ништа брзо не промени – још већи потреси у будућности. Централна банка и влада успеле су оно што русофоби у Вашингтону – попут Мекејна, Обаме и Псаки – нису могли да остваре ни у најлепшим сновима“ – упозорио је Жуковскиј.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *