Вијести, Свијет

Русија се спрема за експлоатацију једног од највећих налазишта злата на свету

СУХОЈ ЛОГ СЕ НАЛАЗИ У ИРКУТСКОЈ ОБЛАСТИ – ГОДИШЊЕ МОЖЕ ДАВАТИ ДО 60 ТОНА ЗЛАТА

        РУСКА државна корпорација „Ростех“ вратила се на идеју експлоатације једног од највећих налазишта златне руде – Сухој Лог у Иркутској области – и доставила одговарајући предлог Влади Русије. То су листу „Комерсант“ рекли извори који су упознати с плановима корпорације.

        Поред уређења налазишта, биће изграђени друм и железничка пруга и реконструисани аеродром и речна лука.

        Ради уштеде електричне енергије, „Ростех“ планира да изгради електрану која ће користити резерве гаса из оближње Бодабинске општине.

        Извор близак Ростеху потврдио је интересовање за Сухој лог.

        По његовим речима, „учешће државне корпорације у развоју стратешки важног налазишта омогућиће заштиту државних интереса, зато је планирано да се пројекат реализује уз помоћ из буџета на локалном нивоу и уз коришћење механизама државно-приватног партнерства“.

        Министар природних ресурса Русије Сергеј Донској изјавио је да би тендер за Сухој Лог могао да буде објављен до краја 2015. године, а одржан почетком 2016. године. Министар је прецизирао да је губернатор Иркутске области Сергеј Јерошћенко замолио председника Русије Владимира Путина да се убрза експлоатација налазишта.

        Сухој Лог је једно од највећих неексплоатисаних налазишта злата у Евроазији. Налази се на списку стратешких налазишта. Годишња производња злата овде могла би да износи до 60 тона.

Русија се спрема за експлоатацију једног од највећих налазишта злата на свету

Русија се спрема за експлоатацију једног од највећих налазишта злата на свету

„Ростех“ је државна корпорација основана ради развоја, производње и извоза високотехнолошких индустријских производа. У саставу корпорације послује више од 700 предузећа обједињених у девет холдинг-компанија у војној индустрији и пет у цивилним индустријским гранама.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *