Вијести, Свијет

Русија и САД против наркомафије

Международный авиасалон МАКС-2013. День второй

Русија и САД ће обавити велику заједничку операцију против наркомафије. О томе је за „Глас Русије“ говорио шеф Федералне службе за контролу трговине дрогом Виктор Иванов. Стране су размотриле план на Мајамију у току састанка радне групе за борбу против незаконите трговине дрогом, где су се срели стручњаци одговарајућих надлештава, представници минстарства финансија и граничари. Како је истакао Иванов, наше земље су у стању да одлучно утичу на пад светске трговине дрогом.

Русија и Сједињене Државе су размотриле како смањити обим међународне трговине дрогом. Ефикасност сарадње две водеће светске велесиле већ је потврђена успешним операцијама против наркомафије у источној и западној полулопти планете, изјавио је Виктор Иванов.

Остварили смо такав ниво сарадње који нам је омогућио да пређемо на конкретно систематско практично планирање и обављање међународних стратешких операција за пресецање инфраструктуре шверцовања дроге, укључујући и руски правац. Две недеље пре нашег састанка обављене су две операције, једна у западној, друга у источној полулопти. Уз нашу помоћ никарагванска полиција је заједно са салвадорском ухапсила моћног наркобарона с надимком Гуачинанго који је сад под истрагом. Он је организовао велике испоруке кокаина према Гватемали и у правцу Европе, односно и у правцу Русије. С колегама смо разматрали ову операцију. 28-29. октобра уз помоћ ФСКТД и Агенције за наркотике у САД су ликвидиране две лабораторије за наркотике које се налазе на северу Авганистана у провинцији Бадахшан, специјализоване за руски правац. Заплењено је скоро пет тона дроге у опијумском еквиваленту. То су само неки детаљи из нашег заједничког рада.

Осим тога, ФСКТД Русије се с колегама из иностранства успешно бори против легализације прихода од дроге, саопштио је Виктор Иванов.

У јануару 2013. године смо уз информациону подршку америчких партнера обавили изручење моћног наркобарона, извесног Гулмадова који је био специјализован за испоруку хероина из Авганистана у Русију, Злочинац је живео у Уједињеним Арапским Емиратима. Ипак, пронашли смо га и издејствовали изручење. Гулмадов се тренутно налази у притвору у Москви ради обављања истраге.

Значајан сегмент сарадње руских и америчких стручњака је организација рада на смањењу потражње за дрогом, истакао је Виктор Иванов.

У оквиру овог посла америчке колеге су нам омогућиле да посетимо рехабилитациони центар под називом The Village South(„Јужно село“), где се на опоравку истовремено налази око четристо наркомана, од тога 150 на стационарној основи, а 250 се рехабилитује амбулантно.

У Русији има око 500 рехабилитационих центара. Међутим, они засад делују ван установљених стандарда пошто на федералном нивоу нема таквих програма. Зато нису довољно ефикасни, пожалио се Виктор Иванов. Данас су стручњаци већ направили државни међунадлешки програм за комплексан опоравак зависника од дроге. Програм је усаглашен са свим надлештвима и већ је спреман за достављање председнику Русије.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *