Вијести, Свијет

Русија покренула кривични поступак због трагедије у Одеси 2. маја

НА УДАРУ ЕКСТРЕМИСТИ ИЗ ДЕСНОГ СЕКТОРА, САМООДБРАНЕ МАЈДАНА, НЕКИ „НАВИЈАЧИ” И ПРИПАДНИЦИ СБУ

  • Пријава у доброј мери заснована на исказу Руса који је некако преживео масакр у локалном дому синдиката, па био још – иако се отровао гасом – био и претучен у локалној полицији

         ПОКРЕНУТ је још један кривични поступак због догађаја у Украјини.

         Истражни комитет Русије покренуо је кривични поступак по основу неколико кривичних дела одједном – „припреме за извршење кривичног дела”, „убиство” и „покушај убиства, мучење”.

         Догађај које чини основу кривичног поступка је трагедија у Одеси 2. маја. Како истичу у ИК РФ, кривични поступак је покренут против лица из редова екстремних националистичких оружаних формација Десни сектор, Самоодбрана Мајдана, навијача украјинских фудбалских клубова. Осим екстремиста, терете се и припадници Службе безбедности Украјине.

         Према подацима ИК РФ, екстремисти су изазвали масовне нереде, који су се претворили у насиље над пролазницима, погроме, паљење и уништавање имовине.

         Портпарол ИК РФ Владимир Маркин је на следећи начин објаснио зашто се руски комитет заинтересовао за догађаје у суседној земљи.

         „Грађанин Русије који се тог дана налазио у центру Одесе, плашећи се за свој живот, решио је да се сакрије на безбедном месту, у Дому сидиката на тргу Куликово Поље. Поред њега, у згради су се сакрили и други цивили, како би сачекали завршетак масовних нереда.

         Екстремни националисти су увече почели да гађају зграду камењем и флашама са запаљивом течношћу” – рекао је он.

         Услед пожара, од тровања гасом, опекотина, повреда задобијених приликом пада са висине и рањавања ватреним оружјем погинуло је више од 35 особа, саопштио је ИК РФ.

         При том је грађанин Русије, који се отровао гасом, ипак успео да се извуче из зграде. Међутим, уместо да га пошаљу у здравствену установу, њега су ухапсили припадници одеске полиције.

         „Тамо је оштећени био претучен, затим су га целу ноћ испитивали у градској управи МУП, вршећи физички и психолошки притисак због тога што је Рус. Није било ни речи о томе да се прогласи за оштећеног, да се спроведе потрага за лицима која су запалила Дом синдиката, као ни о лекарској помоћи” – наводи се у саопштењу.

         Он је послат у ургентни центар тек следећег дана, када се његово стање због тровања значајно погоршало. Међутим, чак и у ургентном центру, истичу у ИК РФ, припадници СБУ су га малтретирали – „спроводили су с њим истражне радње, претећи му физичким насиљем, демонстративно одбијајући да му пруже лекарску помоћ”.

         При том су сва документа била на украјинском језику, Русу није обезбеђен преводилац. Његове молбе да се састане са представницима руског конзулата су игнорисане. Конзулима је дозвољено да га виде тек 31. јула, то јест практично три месеца након хапшења. Управо тада је грађанин Русије предао изјаву државним истражним органима Русије.

         Маркин је с тим у вези посебно нагласио да је о хапшењу украјинске жене-пилота Надежде Савченко Истражни комитет одмах обавестио амбасаду Украјине, а радник конзулата се састао са њом у року од 10 дана. Осим тога, оптужена има могућност да се упозна са документима на украјинском језику.

         „Истражни комитет намерава да идентификује сва лица умешана у извршење тих кривичних дела и да их у оквиру позитивног законодавства кривично гони” – нагласио је Маркин.

         Ово није први случај да руски истражни органи покрећу кривични поступак против украјинских службених лица – 18. јуна 2014. године ИК РФ покренуо је кривичне поступке против украјинског министра унутрашњих послова Арсена Авакова и губернатора Дњепропетровске области Игора Коломојског.

Русија покренула кривични поступак због трагедије у Одеси 2. маја

Русија покренула кривични поступак због трагедије у Одеси 2. маја

Они се терете за организовање убистава, коришћење забрањених средстава и метода ратовања, киднаповање људи, ометање новинара у раду.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *