Вијести, Свијет

Русија купује злато и ослобађа се долара јер зазире од потреса у САД

КРАЈЕМ АВГУСТА УКУПНЕ ЗЛАТНЕ РЕЗЕРВЕ РФ ИЗНОСИЛЕ СУ 1.112,5 ТОНА, ШТО ЈЕ 77 ТОНА ВИШЕ НЕГО У ЈАНУАРУ

  • Према подацима немачког листа Die Welt – Русија купује злато већ неколико година, почевши од кризе 2008. године. И то без великог публицитета
  • Око 70 одсто девизних резерви Русије је у доларима и еврима. Повећавајући удео злата у девизним резервама, Централна банка Русије смањује удео долара и валуте ЕУ. Отприлике исто то већ дужи низ година ради и Кина, која има највеће резерве долара на свету
  • Основни разлог замене долара и (у мањој мери) евра златом првенствено је у неповерењу према америчкој валути и сумњи у будући економски и политички положај САД

        РУСИЈА је нагло повећала куповину злата на светском тржишту и током последњих пет месеци значајно је попунила златну компоненту својих девизних резерви.

        Ово, позивајући се на податке представника Међународног монетарног фонда, наводи јапански пословни лист NIKKEI.

        Према подацима ММФ, крајем августа укупне златне резерве РФ износиле су 1.112,5 тона, што је за 77 тона више него у јануару. Русија је по златним резервама већ претекла Кину (1.054 тона) и Швајцарску (1.040 тона). При том, удео племенитог метала у девизним резервама повећао се са 8,3 одсто на 9,8 одсто.

        Веће златне резерви од Русије имају само САД (8.100 тона), Немачка (3.300 тона), Италија (2.450 тона) и Француска (2.435 тона).

        Према подацима другог листа – немачког Die Welt – Русија купује злато већ неколико година, почевши од кризе 2008. године. И то без великог публицитета.

        Чиме се може објаснити тако нагло повећавање златних резерви Русије? – питају се руске електронске новине Утро.ру.

        У ранијим историјским периодима, државе су гомилале злато уочи великих ратова. Међутим, тешко је поверовати да се Русија данас припрема да озбиљно ратује с неким. Пре ће бити, ако се и ради о сукобу, да се ради о сукобу не војне, већ економске и/или геополитичке природе. То потврђује барем чињеница да је врхунац куповине злата од стране РФ био последњих месеци, које је карактерисао нагли пораст напетости везане за догађаје у Украјини и санкције Запада против Русије изазване тим.

        С друге стране, у великим количинама злато је прилично неликвидно и његово коришћење као осигуравајућег ресурса у условима санкција и ембарга уопште није сврсисходно. Продаја мање или више приметних количина племенитог метала од стране неке државе моментално се одражава на тржишту и води паду цене.

        Ако у условима спољних ограничења у плаћању земља мора да прибегне плаћању у злату, његова вредност почиње прилично брзо да пада. То ће на крају довести до тога да ће у већини случајева продајна цена злата бити нижа од куповне цене, тј. до директних губитака.

        Штавише, активној куповини злата Русија је приступила знатно пре почетка украјинске кризе, а догађаји у Украјини и увођење санкција само су убрзали тај процес. Све то наводи на размишљање да су разлози „преласка на злато“ дубљи и да, сасвим могуће, имају другачију природу.

        Око 70 одсто девизних резерви Русије је у доларима и еврима. Повећавајући удео злата у девизним резервама, Централна банка Русије смањује удео долара и валуте ЕУ. Отприлике исто то већ дужи низ година ради и Кина, која има највеће резерве долара на свету.

        Једино објашњење таквих потеза могло би бити неповерење најмање две велике према америчкој валути. Смањење доларске компоненте у резервама омогућиће да се ослаби зависност сопствених привреда од негативних догађаја у привредама западних земаља, а пре свега америчкој. Ово није прва година да финансијере из различитих земаља брину дужнички проблеми Сједињених Држава. Зато се може рећи да је основни разлог замене долара и евра (у мањој мери) златом у девизним резервама Русије  првенствено у неповерењу према америчкој валути и сумњи у будући економски и политички положај САД.

Русија купује злато и ослобађа се долара јер зазире од потреса у САД

Русија купује злато и ослобађа се долара јер зазире од потреса у САД

        Колико су те сумње оправдане – тешко је рећи, пише Утро.ру. Исто као и то колико дуго ће САД „губити позиције“. Уосталом, злато неће бити сувишно у случају неких глобалних потреса. У садашњим условима њихово наступање се не може искључити, закључује лист.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *