Вијести, Свијет

Русија је напредовала на пореском рејтингу СБ

Ðàáîòà "Ìîñêîâñêîé ìåæáàíêîâñêîé âàëþòíîé áèðæè" (ÌÌÂÁ)

Бизнису је комфорније. Порези су лојалнији. Русија се на рејтингу Doing Business попела за осам позиција заузевши 56. место. Оцене је дала Светска банка.

Русија је побољшала свој имиџ захваљујући спроведеним реформама. Њихов резултат је: предузимачи су почели да троше мање времена за припрему пореских извештаја; има мање и самих плаћања. До овог закључка дошли су стручњаци међународне финансијске организације. На челу рејтинга су Арапски Уједињени Емирати. Најгоре стоје ствари у афричкој републици Чад. Русија је по пореском оптерећењу на средини списка. У земљи је створен јасан програм за побољшање пореског администрирања, каже генерални директор Националне агенције за рејтинге Виктор Четвериков:

Код нас је усвојен приличан број законодавних аката који поједностављују систем одлучивања, односно низ бирократских зачкољица које су постојале сад је нестао. Фактор смањења времена за регистрацију бизниса, за регистрацију пројеката, за пореску регистрацију – све то битно утиче на рејтинг.

Још један карактеристичан показатељ је битно поједностављење подношења пореских извештаја за компаније. Раније је за предају докумената морало специјално да се дође у пореску инспекцију. Сад се све то може једноставно послати у електронском облику. Осим тога, Русија тренутно припрема низ измена. Коментарише члан Сверуске предузимачке заједнице „Клуб лидера“ Александар Черствов:

Па, на пример, један од великих проблема који се сад поставља јесте књиговодствена и пореска евиденција. Оне се кардинално разликују. Дакле, сва предузећа и компаније су принуђени да воде посебно књиговодствену, а посебно пореску евиденцију и да на то троше много времена. Један од циљева је приближавање пореске и књиговодствене евиденције, и онда ће све бити много транспарентније и јасније, како приликом администрирања, тако и приликом предаје докумената.

Русија се први пут у првој стотини рејтинга Doing Business нашла у октобру ове године. По лакоћи вођења бизниса земља је престигла своје партнере из БРИКС – Бразил и Кину. Осим тога, Русија је тада ушла у тројку лидера по броју антибирократских реформи. Земља је у целини за годину дана побољшала своје резултате приближивши се лидерима за 20 места.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *