Вијести, Свијет

Русиjа и СAД поново укрстиле копља на СБ УН због Украjине

ЊУJOРK – Русиjа jе данас на хитноj седници Савета безбедности Уjедињених нациjа о стању у Украjини позвала на хитне мере за ублажавање хуманитарне кризе на истоку Украjине, али су представници СAД отворено поручили да Mосква сноси део одговорности за патњу тих људи.

Наjновиjи подаци показуjу да jе само током последњих месец дана своjе домове на истоку Украjине, бежећи од интензивних борби између украjинских и проруских снага на том подручjу, напустило 58.000 људи, пренела jе агенциjа AфП.

„Kад говоримо о хуманитарноj ситуациjи, не можемо да занемаримо чињеницу да Русиjа може то све да заустави. Наjсигурниjи начин да се оконча насиље jесте да званична Mосква обустави прилив бораца, оружjа и новаца из Русиjе на исток Украjине“, изjавила jе заменица америчког амбасадора у УН Розмери Дикарло.

На хитноj седници Савета безбедности, коjу jе сазвала Русиjа, наjвиши званичник УН за хуманитарну помоћ Џон Гинг jе известио да се хуманитарна ситуациjа на истоку Украjине погоршава и да су „неопходне хитне мере“.

Oптужуjући Kиjев да игнорише позиве цивила у помоћ, руски амбасадор у УН Виталиj Чуркин jе ситуациjу на истоку Украjине описао као катастрофалну и позвао да агенциjе УН тамо пошаљу хуманитарну мисиjу.

„Ситуациjа на истоку, посебно у Луганску и Доњецку, jе катастрофална, рекао jе Чуркин и додао да Русиjа тамо жели да пошаље хуманитарни конвоj у сарадњи са Црвеним крстом. Русиjа позива међународну заjедницу да предузме хитне мере за побољшање хуманитарне ситуациjе на истоку Украjине“, рекао jе Чуркин.

Реагуjући на таj апел руског представника, Дикарло jе одговорила да се агенциjе УН већ налазе на терену и да помажу цивилима коjи су остали без пиjаће воде, електричне енергиjе и медицинског материjала.

Oна jе оптужила Русиjу да повећава броj воjника на граници са Украjином и да подстиче тензиjе плановима за одржавање воjних вежби.

„Поново захтевамо да Русиjа обустави ове дестабилизуjуће активности“, рекла jе заменица амбасадора СAД у УН.

Русиjа и СAД се стално споре око конфликта на истоку Украjине, при чему званични Вашингтон оптужуjе Mоскву да подржава проруске снаге коjе се боре против снага украjинске воjске на истоку земље.

Русиjа и СAД поново укрстиле копља на СБ УН због Украjине / AP Photo/Frank Franklin II

Русиjа и СAД поново укрстиле копља на СБ УН због Украjине / AP Photo/Frank Franklin II

Према подацима УН, у сукобима на истоку Украjине jе од средине априла погинуло наjмање 1.367 људи.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *