Вијести, Свијет

Русија и Кина повећавају обим обрачуна у националним валутама

Русија и Кина су усмерене на ширу употребу рубље и јуана у узајамним обрачунима, – изјавио је председник Русије Владимир Путин током недавног самита АПЕС у Пекингу. Руски лидер је подсетио да се погодбе за рубље и јуане већ остварују.

Обрачуни у националним валутама су перспективни правац наше сарадње. Он ће омогућити ширење билатералне трговине и пружити битан утицај на светска тржишта – и финансијска, и енергетска. Данас разматрамо варијанту улажења кинеских партнера у једну од крупних екстрактивних руских компанија.

Реч је о преузимању од стране Кинеске националне нафтогасне корпорације 10% удела у Ванкорском налазишту. Тај нафтогасни кластер на северу Сибира обухвата 4 крупна налазишта, чије се укупне залихе процењују од 500 млн тона нафте и гасног кондензата, а поред тога и 182 млрд кубика гаса. Планира се годишње вађење од 50 млн тона до 2020. године. Према проценама стручњака Кинеске националне нафтогасне корпорације, 10% Ванкора ће коштати отприлике 1,5 млрд долара, изгледа да ће се то платити у јуанима.

Према процени Путина, прелаз Русије и Кине на опширне обрачуне у националним валутама објективно ће водити смањењу утицаја америчког долара, што није лоше за светску економију, уверен је потпредседник Руског савеза индустријелаца и предузиматеља Александар Муричев.

Дошло је време да се постепено отарасимо зависности од долара, те пређемо на обрачуне у националним валутама, нарочито у светлу потписаних с Кином уговора у вредности више стотина млрд долара. Дистанцирајући се од долара, дајемо неки знак светском финансијском тржишту да су наше валуте спремне да пруже долару достојну конкуренцију.

Јуан и Рубља / © Колаж: Глас Русије

Јуан и Рубља / © Колаж: Глас Русије

Према мишљењу шефа ВТБ Андреја Костина, ради закључивања погодаба у националним валутама Русија и Кина имају све основе, те су већ блиси прелазу на такав систем. У вези са тиме подсећамо да се већ у току неколико година на Московској и Шангајској берзама одржавају трговине у пару рубља-јуан. Експерти прогнозирају даљи раст обима трговине у кинеским јуанима на ММВБ све до 1,3-2 млрд јуана у току наредних 6 месеци.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *