Вијести, Свијет

Русија и Кина показаће песницу терористима

4russia-china

Русија и Кина увежбавају тактику сарадње војних одреда у случају заједничке терористичке опасности, саопштио је командант трупа Централног војног округа Јевгениј Устинов. Друге детаље генерал-потпуковник није навео. Међутим раније је било саопштено да се припремају највећи копнени маневри у историји сарадње Москве и Пекинга.

Заједнички маневри Русије и Кине увек изазивају интересовање и опрезност како у Азији, тако и на Западу. Прошле године, на пример, широко су разматрани масовни кинеско-руски морнарички маневри у Жутом мору. У њима је учествовало 25 бојевих бродова, две подморнице, више од десет авиона, хеликоптера, као и десантни одреди. Москва и Пекинг су раније упозорили партнере да маневри не носе никакву опасност по треће земље и да немају везе са територијалним споровима.

Ове године копнени маневри су названи антитерористичким и то је јасно. Наредне године САД и НАТО одлазе из Авганистана. При томе терористичка опасност по регион са територије ове земље није уклоњена. Није случајно што Русија, Кина и 4 земље Централне Азије сваке године одржавају антитерористичке маневре у оквиру ШОС. Али по свему судећи, војска у Пекингу и Москви сматра да је то недовољно за адекватну реакцију на могуће опасности. Русија и Кина траже међусобно подршку како би имале заштићене позадине и могућност да заједно одговарају на претње по општу безбедност.

У вези са тим низ кинеских војних експерата приватно чак изражава мишљење о могућности војно-политичког савеза Москве и Пекинга. Ако Јапан, Јужна Кореја, Филипини, Аустралија, Сингапур имају савезника као што су САД, зашто Кина мора да остане сама? – примећују кинески блогери. Ово мишљење није неосновано, сматра експерт руске Академије геополитичких проблема Константин Сивков.

Мишљење кинеских блогера са геополитичке тачке гледишта сасвим је тачно. Блок Русије и Кине ће омогућити у суштини да се потпуно обухвати читав евроазијски континент. У војно-политичком погледу такав блок ће бити несаломив. Русија и Кина као савезници ће имати изузетно повољан геополитички положај.

Ипак данас није коректно говорити о формирању некаквог војног савеза две земље. Може бити речи само о сарадњи, сматра директор Центра за друштвено-политичка истраживања Владимир Јевсејев.

Дискусија о изласку русије и Кине на савезничке односе очигледно је преурањена. Ми имамо врло озбиљне економске и јаке политичке везе, алиу сфери безбедности још постоји узајамна опрезност. То је између осталог условљено различитим војним и економским потенцијалом. Како Кина постаје центар силе могућности савезничких односа са њом ће се смањивати. Може се говорити само о стратешком партнерству, али не више од тога.

Несумњиво, заједнички копнени маневри ојачаће бојеву готовост Русије и Кине. При томе Пекингу је веома потребно јачање савезничких односа са Москвом, пошто је постао главни стртешки конкурент САД у Азији. Кина се суочава са потребом да се супротстави све већем утицају блока уз учешће САД, Јапана и Јужне Кореје. Истовремено јача војно присуство САД у Тихом океану. У тим условима Пекинг хоће да буде уверен да ће одбрамбена сарадња са Москвом ојачати његов штит и мач. Међутим Кина нема такво искуство као САД у срадњи са партнерским армијама, зато војни манерви са Русијом у извесној мери попуниће овај пропуст.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *