Вијести, Свијет

Русија: Гађање сиријске нуклеарке била би катастрофа

4rosoboronexport (19)

МОСКВА – Војни удар на Сирију могао би имати катастрофалне последице ако би нека ракета погодила мали нуклеарни реактор у близини Дамаска који садржи радиоактивни уранијум, упозорило је данас руско Министарство спољних послова.

Министарство је позвало атомску агенцијну Уједињених нација да хитно процени те ризике, с обзиром да САД разматрају могућност војне акције како би казниле сиријску владу због наводних напада хемијским оружјем.

„Уколико бојева глава, намерно или случајно, буде испаљена на Минијатурни неутронски реактор (МНСР) у близини Дамаска, последице би биле катастрофалне”, наведено је у саопштењу.

Околно подручје би могло бити контаминирно високо обогаћеним уранијумом и тај нуклеарни материјал би после таквог напада могао доспети у руке људи који би га могли употребити као оружје, упозорило је министарство.

Русија је позвала Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА) да „хитно реагује” и да својим члановима представи „анализу ризика од могућег америчког напада на МНСР и друга постројења у Сирији”, пренео је Ројтерс.

Руско министарство спољних послова је данас такође саопштило да је један извештај руских стручњака показао да оружје које је коришћено у хемијском нападу у марту у близини сиријског града Алепо било слично оном које израђују побуњеници, пренео је Итар-Тас с.

Министарство је предочило да међународна истрага о коришћењу хемијског оружја у Алепу још није отпочела и да би извештај руских стручњака, који је уручен генералном секретару УН Бан Ки-муну, могао да помогне да се утврде све околности тог инцидента.

Ти руски налази се, међутим, игноришу, а земље које окривљују сиријску владу за прошломесечни напад у близини Дамаска заташкавају доказе који говоре супротно, наведено је у саопштењу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *