Свијет

Русија до 2020. добија 2.000 војних авиона и хеликоптера

su-34-.-700x485

Шеф руске државе и главнокомандујући Владимир Путин у Новосибирску је одржао саветовање о развоју борбене авијације.Врховни командант Оружаних снага РФ по његовом завршетку је саопштио да ће за нову технику у том роду војске до 2020. године бити издвојено 5 билиона рубаља (163 милијарде долара). Фактички: четвртина свих средстава за државне поруџбине у сфери одбране.

Тим средствима се планира куповина 2.000 авиона и хеликоптера.Кад то буде реализовано, удео савремене технике у руској војној авијацији ће се повећати са 20 на 70 одсто.Саветовање је одржано у авио-фабрици у којој се монтира Су-34. До 2020. ће из те фабрике „полетети“ сто нових бомбардера.

„Они ће имати блиндирану кабину, веома комфорну, са храном и тоалетом“ – предочено је Владимиру Путину. Технички детаљи нису саопштени јер су – тајна.нПознато је само да ће брзина летелице бити 1.700 км/ч и да ће моћи да танкује говиво и у ваздуху.

Један такав авион коштао би више од милијарду рубаља. Али, поруџбина 100 авиона оборилс је њихову цену на 250 милиона рубаља „по комаду“.„Нећемо имати другу историјску шансу да на време и са потребним квалитетом изведемо овако крупан подухват у обезбеђивању одбрамбене способности земље“ – изјавио је Путин.

ka_52_d321

Шеф државе је указао да руска војна техника треба да буде боља од светске. „Уколико се данас будемо оријентисали на инострану моделе, сутра ћемо да закаснимо“ – упозорио је Путин.

Посебно се осврнуо на проблеме сервисирања војне технике. При том је указао да би било најбоље да то раде сами произвођачи технике и предложио да се сервисирање обавезно уноси у купопродајне уговоре.

„Та клаузула треба да важи током читавог периода експлоатације хеликоптера и авиона“ – рекао је Путин, нагласивши да ће то повећати квалитет борбене технике и предузећима донети допунска средства.

(Факти)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *