Вијести, Свијет

Русија ће економски да уништи Украјину

Министри спољних послова држава чланица ЕУ упозорили су данас Русију на опасност од економског уништења Украјине јер је за 80 одсто повећала цену руског гаса.

„Русији није у интересу да уништава Украјину економским и политичким плановима“, оценио је њемачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер, на маргинама неформалног састанка са колегама из ЕУ у Атини.

Штајнмајер је прецизирао да Русија игра важну улогу јер економска стабилизација Украјине зависи делимично од цена енергије којом Москва снабдева Кијев. „Зато треба да водимо дијалог са Русијом, чак и ако се не слажемо“, додао је немачки министар, чију је забринутост поделило више његових колега у Атини.

Русија је ове седмице бившој совјетској републици повећала цену гаса за 1.000 матара кубних са 268 на 485 долара, што је највиша цена у Европи. Украјински привремени премијер Арсениј Јацењук осудио је ову „политичку“ одлуку која „има за циљ уништење економских и социјалних темеља земље“.

Председник руске компаније „Гаспром“ Алексеј Милер затражио је данас од Украјине да врати 11,4 милијарде долара, колико износи укупна уштеда Украјине захваљујући попусту, који је имала на руски гас током протекле четири године у замену за најам поморске базе на Криму.
rusija ukrajna Русија ће економски да уништи Украјину

Русија - Украјина - ЕУ

Русија – Украјина – ЕУ

Након неформалног састанка у Атини, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон поново је позвала Москву да се ангажује на деесакалацији ситуације у Украјини. Ештонова је поновила да је ЕУ спремна да уведе нове санкције Русији, посебно економске, уколико се криза погорша.

Извор: Фонд Стратешке Културе

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *