Вијести, Свијет

Рубља и јуан уместо долара

У контексту проширивања економских санкција Запада против Русије, обим трговине кинеским јуаном на Московској берзи порастао је од почетка године пет пута.

И ова тенденција јача. У апсолутним цифрама лицитације паром јуан/рубља на ММВБ у августу премашиле су 800 милиона америчких долара, што 9 пута премашује показатеље за исти период прошле године. Да ли ће то бити почетак краја америчког долара?

Кина је највећи трговински партнер Русије. Године 2013. трговинска размена је достигла 89 милијарди долара. А пет година касније, руско-кинеска трговина би требало да избије на ниво од 200 милијарди долара који су поставили руководиоци две земље. Према мишљењу доктора економије Виктора Ивантера, уз тако масовну трговину било би чудно да се у обрачунавању са Кином користе долари, а не јуани:

Глупо је када за туђу валуту купујемо робу произведену у Кини, а они робу произведену у Русији. Поред тога, понашање америчких власти чини долар не баш поузданом валутом. Зато не чуди што Кина, Русија и друге земље покушавају да се дистанцирају од долара. И мада то није брза ствар, мислим да у догледној будућности долар ће изгубити значајни део својих позиција као светска валута. Тим пре што Русија и Кина теже да увећају своја обрачунавања у националним валутама.

Према речима заменика министра финансија Русије Алексеја Моисејева, Русија и Кина могу да пребаце до половине трговинске размене у јуане и рубље већ у скорије време. На пример, Гаспром разматра могућност да прима од Кине плаћање у јуанима по дугорочном уговору за испоруку природног гаса укупне вредности 400 милијарди долара. Према оценама експерата, искључивање валута трећих држава из руско-кинеске трговине веома ће ојачати положај рубље и јуана на међународној сцени. Доктор економије, заменик директора ИДВ РАН Андреј Островски истиче тежњу руских компанија да пређе са долара на обрачунавање у националној валути.

© Фото: РИА Новости / Aleksandr Yurev

© Фото: РИА Новости / Aleksandr Yurev

Узимајући у обзир санкције земаља ЕУ и Јапана против руских банака, многе домаће фирме су почеле да се оријентишу на кинески и хонгконшки банкарски систем. Такве велике корпорације као што су Мегафон и Норилски никел, конвертовале су део својих депозита из долара у јуане и хонгконшке доларе и пребациле их у кинеске банке, и то је тек почетак процеса.

Финансисти прогнозирају даљи раст обима трговине кинеским јуанима на ММВБ до 1,3-2,0 милијарди јуана у наредних шест месеци. А надаље овај показатељ је расти пропорционално у односу на увећање руско-кинеске робне размене.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *