Вијести, Свијет

РТ: Протести против масовних медија у САД и Великој Британији

london-march-against-mainstream-media.si_

Марш против мејнстрим медија (MAMM) организовао је међународни протест путем друштвених медија и изазвао етаблиране медије да га покрију.

У саопштењу објављеном на сајту MAMM, организација је рекла да су велики медији имали две опције: ” Да извештавају о томе да хиљаде људи тренутно протестују испред њихових зграда, јер склањају важне вести од очију јавности”, или да их игноришу.

“Бојкотујте медије!”, могло се прочитати на једном натпису у Хај поинту у Калифорнији, док су у Канзас ситију присталице покрета Анонимус носиле маске са поруком “Америка заслужује истину!”

Стално присутна тема протеста у САД  је медијско покривање нуклеарке Фукушима у Јапану, која је оштећена у земљотресу 2010, покренутом са цунамијем.

“Зрачење из тог постројења ће стићи до нас и погодиће нас, не само у Калифорнији, него и широм света Како ће то утицати на нас, Како ће то утицати на нашу воду, храну, и наш начин живота?” , рекао је један демонстрант на KMPH Fox 24.

У међувремену у Лондону, присталице анти-естаблишмент покрета окупиле су се испред канцеларија ББЦ-а у мирном и ненасилном протесту.

“Ми желимо да мејнстрим медији чују, да знају да су се људи коначно окупили и да утичу на њих да се промене”, рекао је за РТ Барнет, додајући да се организација бори да поврати интегритет новинара.

Поверење у америчке мејнстрим медијима нагло пада током последњих неколико година, са само 44 одсто Американаца који верују масовним медијима, према Галуповом истраживању у септембру. Подаци за ову годину су нешто бољи у односу на 2012, када је истраживање показало да је поверење у медије пало на рекордно низак ниво од 40 одсто.

Међутим, велики број Американаца (46 одсто) сматра  да су медији постали превише либерални, у поређењу са само 13 одсто који сматрају да су вести мејнстрим медија претерано конзервативне.

Галупова статистика показује стални пад поверења у медије у Америци од 2005, с тим да демократе наводно имају највише поверења у америчке медије који дају вести.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *