Вијести, Свијет

Рохани: Зажалићете ако дође до рата

030893

Ирански предсједник Хасан Рохани апеловао је данас на западне земље да признају Ирану право на обогаћивање уранијума.

Он је поновио да његова земља не жели да произведе атомско оружје. Запад треба „да иранском народу призна сва права, укључујући и право на обогаћивање уранијиума на његовој територији и то у оквиру међународних закона“ рекао је Рохани на војној паради поводом 33. годишњице иранско-ирачког рата, који је трајао између 1980. и 1988. године.

Он је казао да је Иран, уколико му Запад призна сва његова права, спреман на сарадњу и да би заједно са осталим земљама могао да ријеши „све проблеме у региону, па чак и у свијету“.

Ирански предсједник сутра иде у Њујорк на засједање

Генералне скупштине УН на којој ће једна од главних тема бити спорни ирански нуклеарни програм.

Рохани је, такође, упозорио данас западне земље да ће „зажалити“ ако дође до било какве војне интервенције у Сирији и позвао на дијалог како би се зауставио рат у тој савезничкој земљи.

„Не тражите нови рат у региону, јер ћете због тога зажалити“, рекао је Рохани, обраћајући се владама западних земаља које су позвале на војну акцију у Сирији.

„Рат не може бити угашен ратом. Он мора бити угашен политиком и дијалогом“, додао је Рохани, и позвао побуњнике у Сирији да „сједну за преговарачки сто“ са владом предсједника Башара ал-Асада.

Опозициона Сиријска национална коалиција је одбацила ранију понуду Роханија да Иран посредује у тим преговорима.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *