Вијести, Свијет

РЕШЕТЊИКОВ: Санкције не утичу на Путина, он у своје потезе урачунава реакцију Запада

РИСИ: ЗА РУСИЈУ ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ ДА УКРАЈИНА БУДЕ ПРИЈАТЕЉ, А НЕ МАРИОНЕТА У РУКАМА САД

  • Економија Русије има резерве, има потенцијалне могућности, а има и партнере – не само на Западу, него и у земљама Латинске Америке, Азије и Африке. Зато се Запад узалуд нада да ће санкције на кардиналан начин утицати на развој Русије. Ефекат може бити сасвим супротан!
  • На Путина санкције неће утицати. Он своје одлуке доноси промишљено, он је, наравно, очекивао овакву реакцију Запада. Санкције могу утицати само на онај део елите који живи делимично у Лондону, а делимично у Москви
  • Ако би се ситуација даље развијала тако да Сједињене Државе целу Украјину ставе под своју контролу, да је потпуно искористе за своје војно-стратешке и друге циљеве – то би за нас била крајње тешка ситуација. Зато државно руководство Русије не може одступити

         ДИРЕКТОР Руског института за стратешка истраживања – Леонид Решетњиков – оценио је да ни нови пакети западних санкција неће утицати на политику и курс Владимира Путина. Поред осталог, и зато што он реакцију Запада на своје потезе – унапред урачунава.

         Ево како је Решетњиков за агенцију „Новоросија” оценио стање на „санкцијашком фронту”:

         Санкције ће наравно утицати на нашу економију, али треба имати у виду да је Русија велика земља са великом економијом и да нису имале брзо дејство чак ни санкције које су увођене против много мањих држава. Некад су на неки ефекат санкција, они који су их уводили, морали да чекају и годинама.

         Уведене санкције зато нису ни кардиналне ни пресудне. Не могу нанети одлучни удар по нашој економији.

         Економија Русије има резерве, има потенцијалне могућности, а има и партнере – не само на Западу, него и у земљама Латинске Америке, Азије и Африке. Зато се Запад узалуд нада да ће санкције на кардиналан начин утицати на развој Русије.

         Ефекат може бити сасвим супротан!

         На Путина санкције неће утицати. Он своје одлуке доноси промишљено, он је, наравно, очекивао овакву реакцију Запада.

         Санкције могу утицати једино на онај део елите који веома привлачи Запад, на део који је навикао на западни живот и половину дана у години проводи тамо. Дакле: могу утицати на онај део елите који живи делимично у Лондону, а делимично у Москви. На такве ће санкције утицати, вероватно негативно. Само, то није разлог да руководство Русије почне да се повлачи и да одступи од своје принципијелне позиције.

         Будућност Украјине  – то није само питање Украјине, то је и питање самог функционисања и безбедности Русије. То је питање живта саме Русије.

         Ако би се ситуација даље развијала тако да Сједињене Државе целу Украјину ставе под своју контролу, да је потпуно искористе за своје војно-стратешке и друге циљеве – то би за нас била крајње тешка ситуација

         Нас методично потискују на север, одбацују од југа – мислим и на Украјину и на Грузију, а у своје време смо изгубили Балкан, напустивши 90-их година тај регион, а и централна Азија изазива много питања.

         Много је питања повезаних са тиме како ће се развијати ситуација у Узбекистану и у другим републикама Централне Азије. Управо зато је ситуација на војно-стратешком плану крајње тешка.

Директор Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) Леонид Решетњиков

Директор Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) Леонид Решетњиков

Мислим да наше руководство ово одлично схвата и да не може тек тако одступити.

У случају украјинске кризе, за нас је најважније да та територија буде пријатељска према Русији, а не марионета у рукама САД које претендују да руководе целим светом, као што је више пута изјављивао њихов председник.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *