Вијести, Свијет

Референдум у Каталонији неуставан

Једна аутономна заједница не може једнострано да сазове референдум о самоопредељивању ради одлучивања о свом статусу у Шпанији, навео Уставни суд Шпаније у својој одлуци.

Уставни суд Шпаније прогласио је незаконитим сазивање референдума о самоопредељењу у Каталонији, које је претходно одбацила и шпанска влада, задавши тако ударац каталонским властима које су планирале изјашњавање за новембар.

„О оквиру Устава, једна аутономна заједница не може, једнострано, да сазове референдум о самоопредељивању ради одлучивања о свом статусу у Шпанији“, навео је суд у одлуци којом се делимично поништава изјава о суверенитету изгласана у каталонском парламенту у јануару 2013. године.

Суд је прогласио „ништавним и неуставним“ принцип према којем „народ Каталоније из легитимних демократских разлога има карактер политичког субјекта и суверену надлежност“.

Каталонске власти намеравале су да одрже референдум о самоопредељењу те области 9. новембра. Питање на референдуму требало је да буде „Да ли желите да Каталонија буде држава?“ и ако је одговор „да“ – „Да ли желите да та држава буде независна?“.

Каталонија, Барселона: Независност или не?

Каталонија, Барселона: Независност или не?

Шпанска влада понавља да би референдум био незаконит и да се неће одржати. У парламенту ће се о овој теми водити расправа 8. априла.

Извор: РТС.срб

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *