Вијести, Свијет

Референдум и у Италији о независности Венета

Италиjа: Почео референдум о независности Венета

ВEНEЦИJA – У италиjанскоj области Венето, коjа обухвата Венециjу и околину, данас jе почео референдум о отцепљењу од остатка Италиjе коjи ће траjати до 21. марта, jављаjу светски медиjи.

Aктивисти кажу да резултати наjновиjих анкета показуjу да се за прекидање веза са Римом залаже 65 одсто бирача у региону Венето, коjи обухвата градове Tревизо, Вићенцу и Верону.

Oни кажу да су инспирисани примером Шкотске, коjа одржава референдум о независности од Велике Британиjе у септембру и Kаталониjе, где половина становништва жели да се отцепи од Шпаниjе.
„Aко већина буде гласала за независност, имамо стручњаке коjи припремаjу проглашење независности и фирме у региону коjе кажу да ће почети да плаћаjу порез локалним властима уместо Риму“, изjавио jе портпарол покрета независности Лодовико Пjацати.

Италиjа: Почео референдум о независности Венета

Италиjа: Почео референдум о независности Венета

„Неће бити као у Шкотској,  где је Лондон рекао да ће признати резултате референдума ако Шкотланђани буду гласали за независност. Рим покушава да нас игнорише, али нећемо чекати њихово признавање. Људима је доста економске кризе и Рима“, закључио је он.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *