Вијести, Свијет

РАСМУСЕН: Држаћемо око Русије више авиона, бродова и војника

  • Биће повећан број летова авиона ради ваздушног патролирања у Балтичком региону. Бродови савезника ће бити размештени у Балтичком мору, источном делу Средоземног мора и на другим местима у зависности од потребе – рекао је Андерс Фог Расмусен

САВЕТ NATO на седници у Бриселу на нивоу амбасадора 28. земаља-чланица Северноатлантске алијансе одобрио је пакет мера за јачање безбедности источноевропских земаља Алијансе везано за ситуацију у Украјини, саопштио је генерални секретар NATO Андерс Фог Расмусен.

„Наши одбрамбени планови ће бити ревидирани и појачани“ – казао је он новинарима у Бриселу по завршетку седнице.

Одговарајући на питање о томе које конкретно планове колективне одбране намерава да реализује NATO, Расмусен је рекао да Алијанса никада не коментарише одлуке те врсте.

„Одобрили смо конкретне војне кораке, који су, по нашем мишљењу, неопходни у овој фази како би се обезбедила ефикасна колективна одбрана и обуздавање“ – казао је он.

Генсек NATO је напоменуо да је Алијанса већ раније предузела „више озбиљних корака“ на повећању броја ваздушних патрола у Балтичком региону и летова извиђачких авиона АВАКС изнад територије Пољске и Румуније.

Говорећи о пакету мера које је одобрио Савет NATO, Расмусен  је саопштио да ће Алијанса имати „више авиона у ваздуху, више бродова у акваторијама и виши степен борбене готовости на копну“.

„На пример, биће повећан број летова авиона ради ваздушног патролирања у Балтичком региону. Бродови савезника ће бити размештени у Балтичком мору, источном делу Средоземног мора и на другим местима у зависности од потребе“ – рекао је Расмусен.

По његовим речима, одобрене мере биће имплементиране наредних дана. Притом, представницима војних штабова земаља NATO дат је задатак да обезбеде јачање оперативне спремности снага Алијансе путем спровођења одговарајућих вежби.

„Одмах ћемо почети да реализујемо те мере. Уколико буде потребно, наредних недеља и месеци уследиће и друге мере“ – казао је генсек NATO, указавши да су кораци који се предузимају у потпуном складу с међународним обавезама Алијансе.

„Они шаљу јасан сигнал: NATO ће штитити сваког савезника од сваке могуће претње темељима наше безбедности“ – рекао је Расмусен.

Одговарајући на питање новинара о томе да ли NATO намерава да отвори нове ратно-вазухопловне или војно-поморске базе у балтичким земаља, он је саопштио да Савет NATO данас није донео никакве одлуке о томе.

„Али, посао ће бити настављен. Министри иностраних послова NATO на састанку почетком априла у Бриселу наложили су војној команди да проучи начине на које можемо још више да ојачамо колективну одбрану, што укључује већи број средњорочних и дугорочних мера“ – истакао је он.

Што се тиче војних снага и средстава које NATO има на располагању, по Расмусеновим речима, Алијанса „има све потребне могућности за спровођење мера које су препоручиле наше војне власти“.

НАТО ближе Русији?

НАТО ближе Русији?

„Неки савезници су већ најавили свој конкретан допринос, сигуран сам да ће уследити и нови предлози“ – уверава генсек NATO.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *