Вијести, Свијет

РАСМУСЕН: Алијанса због Украјине планира нове базе у Источној Европи

ПОМЕНУО И „СПЕЦИЈАЛНУ ИНФРАСТРУКТУРУ” КОЈЕ БИ КОРИСТИЛЕ СНАГЕ НАТО ЗА БРЗЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ

         ГЕНЕРАЛНИ секретар ОТАН Андерс Фог Расмусен изјавио је да ће алијанса на свом самиту у Велсу (Кардифу) покушати да превлада унутрашње разлике поводом могућег формирања војних база у близини граница Русије.

         У интервјуу лондонском листу The Guardian и још пет других европских итдања, он је рекао:

         „ОТАН планира да створи нове базе на истоку Европе. То ће бити одговор на кризу у Украјини. Усвојићемо план дејстава који ће омогућавати да алијанса брзо делује у новим условима безбедности у Европи. Ми већ имамо снаге за брза реаговања које могу да буду постављене за борбу у најкраћем року, буде ли то потребно”.

         Да би тим снагама – додао је Расмусен – била обезбеђена брза појачања, у земљама у којима могу да буду потребне можда ће се градити специјална инфраструктура.

         „То ће подразумевати благовремену припрему материјала, опреме и штапских просторија. Резултат ће бити: видљивије присуство ОТАН на истоку” – нагласио је Расмусен.

Генерални секретар ОТАН Андерс Фог Расмусен

Генерални секретар ОТАН Андерс Фог Расмусен

Директор информационог бироа алијансе у Москви, Роберт Пшељ, објаснио је да ће ОТАН Украјини пружати политичку помоћ која ће бити дугорочна, али да неће због ње предузимати војна дејства.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *