Вијести, Свијет, Технологија и Наука

Ракете спаковане у контејнер

raketi_468

Мобилни модуларни ракетни систем CLUB-K, који је без премца у свету, представља прекретницу у производњи најмодернијег одбрамбеног наоружања. Сваки комерцијални контејнерски брод са системима CLUB-K постаје ракетни носач поражавајуће снаге.

Наша земља не само што непрестано показује да је у стању да у најкраћем могућем року произведе и на тржиште избаци најсавременије системе наоружања, овај пут су наши стручњаци представили револуционарни приступ у пројектовању војне опреме. По мишљењу директора концерна у коме је развијен CLUB-K Георгија Анцева, улазимо у еру модуларног наоружања када ће се борбени системи комбиновати од различитих базних сегмената. А Русија је земља која у тој сфери поставља нове стандарде.

Идеја о интегрисању различитих борбених система у специјалне мобилне модуле није нова. Међутим, једино су се код нас досетили да у својству тих модула користе стандардне комерцијалне контејнере од 20 и 40 стопа. У њима су сакривене вишенаменске ракете типа Х-35УЕ, 3М14, 3М54, као и системи за извиђање и командни борбени системи. За исту сврху су посебно конструисани и беспилотни хеликоптери. Од контејнерских сегмената се брзо и лако могу конфигурисати одбрамбени ракетни системи било које ватрене моћи и намене, а затим неупадљиво премештати у зону могућих борбених дејстава. Сваки комерцијални контејнерски брод са системима Club-K постаје ракетни носач поражавајуће снаге, а сваки транспортни ешелон опремљен таквим контејнерима или чак конвој обичних шлепера – моћнa ракетнa јединицa којa je у стању да се појави тамо где непријатељ најмање очекује.

Ова напредна технологија пружа велику предност кроз високу мобилност и једноставност употребе, али и неограничену могућност комбиновања. Нема више потребе за специјалним скупим транспортерима и машинама за утовар и истовар, као ни за многим другим што класични ракетни системи захтевају.

Овакво ракетно наоружање постаје финансијски доступно за сваку државу. Није случајно што расте интересовање за CLUB-K на светском тржишту војне опреме. Узгред, појава првих оваквих система на међународним сајмовима још у виду макета на Западу је многе узнемирила. Поготово ако имамо у виду да је једно од значења енглеске речи „club“ – батина. Сасвим сигурно, руска батина је у стању сваког да испраши.

Међутим, Анцев уверава да нема разлога за страх јер се не ради о офанзивном, већ искључиво о одбрамбеном наоружању. CLUB-K контејнери спречавају да се непријатељска флота приближи обали и да изврши напад на копнене циљеве. Свака мета на удаљености до 300 km ће бити уништена једном прецизном ракетом, или читавом салвом. Док ће притом непријатељ имати велики проблем да уочи и препозна лансер.

Систем конфигурисан за извоз по први пут је изложен на међународном сајму наоружања LIMA 2009 (Langkawi international maritime and aerospace exhibition) у Малезији. Пре четири године је био приказан у виду плаката и макета, док је на данашњем отварању сајма LIMA 2013 уживо представљен комплетан систем потенцијалним купцима из целог света.

Успешне прошлогодишње пробе су потврдиле да се ракете без проблема лансирају из контејнера у којима су постављене. Том приликом је гађање изведено противбродском ракетом Х-35. Њена посебност је у томе што читавом путањом лети на висини испод 15 метара а у непосредној близини циља на свега 4 метра па је готово немогуће да се пресретне. Једна таква ракета са стопостотном сигурношћу може да уништи ратни брод депласмана од 5000 тона.

Формирање ракетног система је до данас у потпуности завршено. Конфигурација система и врсте ракетног наоружања варирају према потреби у најширем могућем опсегу – чиме се у потпуности оправдава назив „модуларни“.

Коментариши чланак

Коментара