Вијести, Свијет

Путин затражио да се најважнији „руски сервери“ преместе из САД у земљу

УПОЗОРИО СВЕ КОЈИ СЕ У РФ БАВЕ ПОЛИТИКОМ И УПРАВЉАЈУ ЗЕМЉОМ ДА НЕ МОГУ ИМАТИ ПАСОШ ДРУГЕ ДРЖАВЕ

  • „То се може извести, то је неопходно урадити јер сада наши основни „токови података“ пролазе кроз сервере на територији САД где се све контролише. Интернет се појавио као специјални пројекат ЦИА и тако се и развија. То је сложена сфера чији су родоначелници Американци и они се труде да задрже свој монопол. Међутим, ми се и на том терену морамо фокусирано борити за своје интересе“
  • Руски лидер оценио да санкције које су западне земље увеле Русији за њу нису проблем: „То за нас нема критични карактер. Апсолутно! Те санкције за Русију имају низ плусева јер ће подстаћи деофшоризацију наше економије и створити повољније услове за вођење бизниса у Руској Федерацији“
  • Нисам сасвим против двојних држављанстава. Али, они који се баве политиком и управљају земљом… е, ту држава мора обезбедити своје интересе! Држављанство друге земље може бити у супротности са интересима Русије

САНКЦИЈЕ које су против Русије примениле неке земље немају за њу критични карактер – оценио је данас у Санкт Петербургу Владимир Путин.

„То за нас нема критични карактер. Апсолутно! Те санкције за Русију имају низ плусева јер ће подстаћи деофшоризацију наше економије и створити повољније услове за вођење бизниса у Руској Федерацији“ – подвукао је руски председник.

Додао је да Русија има могућности да заштити своје интересе и у оквиру Светске трговинске организације, нагласивши: „Ми смо у СТО, а у њој важе одређена правила. Ми имамо могућност да своје интересе заштитимо и унутар СТО“.

Руски лидер је посебно истакао да званична Москва припрема закон који ће да „повећа ниво суверенитета националне економије“.

„Сада и администрација председника РФ, и Централна банка, и Влада РФ, већ припремају нацрт закона о функционисању системски важних привредних грана ради подизања нивоа суверенитета економије“ – прецизирао је Путин.

Истовремено је упозорио платне системе Master Card и Visa да је њихово учешће у антируским санкцијама „велика економска грешка“.

„Увек смо полазили од тога да су Visa, и Master Card наши партнери и да су то деполитизоване економске структуре. Али, ево, показује се да су веома подложнејаком политичком притиску и утицају и да одмах клекну. То је, чисто економски гледано, велика њихова грешка јер Master Card и Visa држе више од 90 одсто  тржишта Русије. Ми смо им га препустили добровољно, па су кроз њих пролазила плаћања унутар земље. Међутим, сада ћемо правити свој национални платни систем“.

Путин је упозорио целу националну елиту – и политичку и економску – да сматра изузетно важним да се сервери најважнијих националних интернет-ресурса налазе на територији Русије.

„То се може извести, то је неопходно урадити јер сада наши основни „токови податаака“ пролазе кроз сервере на територији САД где се све контролише. Интернет се појавио као специјални пројекат ЦИА и тако се и развија. Зато сервери на којима се чувају подаци и информације затвореног типа, поготово оно што припада Министарству одбране, војној индустрији и органима државне власти и управе, морају бити у земљи. То не тражи ни много времена, ни нека посебна улагања.“

Изразивши уверење да ће се „руски интернет“ још убрзаније развијати, Путин је закључио: „То је сложена сфера чији су родоначелници Американци и они се труде да задрже свој монопол. Међутим, ми се и на том терену морамо фокусирано борити за своје интересе“.

Путин се посебно обратио политичкој елити земље и поручио јој: да руски политичари не смеју да имају двојна држављанства.

„Ово не значи да двојних држављанстава уопште не треба да буде. Али, они који се баве политиком и управљају земљом… е, ту држава мора обезбедити своје интересе! Држављанство друге земље може бити у супротности са интересима Русије“.

Јавно и отворено - без лажи и превара западне „демо(н)кратије“

Јавно и отворено – без лажи и превара западне „демо(н)кратије“

Иначе, најновије истраживање ВЦИОМ-а („руског Галупа“) покзало је да половина Руса не верује да ће Запад успети да изолује њихову земљу. А 47 одсто: да изолација – ако до ње ипак дође – неће утицати на Русију.

 

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *