Вијести, Свијет

ПУТИН ЗАПАДУ: Подржавање русофобије у Украјини довешће до катастрофе

ПОСЕБНО НАГЛАСИО ДА УСТАНИЦИ НА ИСТОКУ УКРАЈИНЕ СВОЈУ БОРБУ СМАТРАЈУ ПРАВЕДНОМ

  • Ми смо веома забринути – није крио Путин да се Украјина може стровалити у неонацизам. Тамо цели батаљони носе стилизоване кукасте крстове на рукавима и кацигама. Је ли то цивилизована држава? Не, а ми страхујемо да тамо не крену на етничке чистке
  • Стално слушамо из Кијева да не долази у обзир федерализација Украјине, већ само децентрализација. Само, то је игра речи. Будућност Украјине је у федерализацији”
  • ОТКУД УСТАНИЦИМА ОРУЖЈЕ: Они воде праведну борбу и закономерно је да имају оружје. Откуд им оклопна техника и артиљеријски системи? У савременом свету увек нађу оружје људи који своју борбу сматрају праведном

         РУСКИ лидер Владимир Путин упозорио је Запад да је прикривена подршка коју добија русофобија у Украјини веома опасна и да може довести до катастрофе.

         „Нама стално говоре – рекао је у интервјуу немачкој телевизији ARD – да „проруски сепаратисти” треба да ураде ово и оно, а да Русија треба да на њих утиче да тако и буде. Ја за то време питам: „А шта сте ви учинили да утичете на своје клијенте у Кијеву? Шта сте урадили? Ви тамо само подржавате антируска расположења? А то је веома опасно. Подржавање русофобије довешће до катастрофе. То ће бити права катастрофа!”

         Ми смо веома забринути – није крио Путин – да се Украјина може стровалити у неонацизам, што би било велика катастрофа и за Украјину и за украјински народ. Тамо цели батаљони носе стилизоване кукасте крстове на рукавима и кацигама. Је ли то цивилизована држава? Не, а ми страхујемо да тамо не крену на етничке чистке”.

         Путин је посебно нагласио да устаници на истоку Украјине сматрају своју борбу праведном и да их је тешко наговорити да напусте нека насеља.

         „Знате ли зашто? Нема ту никакве тајне. Људи који ратују против украјинске армије говоре: „Ово су наша села, ту смо се родили. Ту живе наше породице и нама блиски људи. Ако се ми повучемо, националистички батаљони ће их све побити. Ми не идемо одавде макар на убили. Ми их, наравно убеђујемо, али кад ово чујете – немате више много аргумената”.

         Руски лидер је овоме додао да ни украјинска армија не напушта насеља из којих је требало да се повуче. Па указао: „Уместо што је послао војску, са тенковима, авијацијом и вишецевним ракетним бацачима, Кијев је требало да са југоистоком започне дијалог чим су се људи ухватили оружја. А знате ли када су се ти људи дохватили оружја? Када су почела ноћна хапшења. Тада се ушло у слепу улицу”.

         Путин је подвукао да се из те „слепе улице” још може изаћи. При том је упозорио да будућност Украјине зависи од спремности њене власти да поштује права свих, укључујући право својих грађана да говоре украјински, руски, пољски или мађарски.

         Председник РФ је додао да му је несхватљиво одбијање неких политичких снага Украјине да размишљају о федерализацији земље.

         „Стално слушамо из Кијева – подвукао је Путин – да не долази у обзир федерализација Украјине, већ само децентрализација. Само, то је игра речи. Будућност Украјине је у федерализацији”.

         Поводом оптужи са Запада да Русија наоружава устанике на југоистоку Украјине, Путин је рекао:

         „Они воде праведну борбу и закономерно је да имају оружје. Откуд им оклопна техника и артиљеријски системи? У савременом свету увек нађу оружје људи који своју борбу сматрају праведном. Међутим, оружје којим располажу устаници уопште није главно.”

ПУТИН ЗАПАДУ: Подржавање русофобије у Украјини довешће до катастрофе

ПУТИН ЗАПАДУ: Подржавање русофобије у Украјини довешће до катастрофе

Путин је оценио да су односи који су између Русије и Немачке постојали током протеклих 15 година бољи него што су између две земље били икад раније. Додао је да су ти односи добар фундамент за хармонизовање односа не само Москве и Берлина, него и Москве и Брисела (ЕУ).

„Биће ми веома жао ако све то проћердамо” – истакао је руски лидер.

Ширење НАТО и његово приближавање границама Русије суштински су изменили цео геополитички простор – упозорио је Путин и подсетио да су после 2001. године била два таласа пријема у алијансу: 2004 (Словенија, Словачка, Бугарска, Румунија, Литванија, Летонија и Естонија), а 2009. су се појавиле још две нове чланице.

„Осим тога, стално расте и број војних база НАТО. По целом свету се не налазе војне базе Русије већ САД и НАТО. Недавно су донете одлуке о формирању снага за специјалне операције. Опет у непосредној близини наших граница”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *