Вијести, Свијет

Путин вратио снагу рубљи

Москва – Након што је руски предсједник Владимир Путин у Бечу подржао мировни план за Украјину и затражио опозив одлуке о слању војске, курс рубље нагло је скочио у односу на долар и евро и достигао јануарски ниво од прије почетка украјинске кризе.

Два главна руска берзовна индекса ММВБ (Московска међубанкарска девизна берза) и РТС (Руска трговачка берза) „порасла“ су за 2,2 одсто, односно 3,8 одсто –   на 1.421, односно 1.518 бодова.

Јачање рубље утицало је на  повећање потражње за обвезницама. Дугорочне обвезнице поскупјеле су отприлике за 50 базних бодова.

Такође, вриједност акција „Газпрома“ за само један дан порасла је за 4,1 одсто!

Рејтинзи финансијских инструмената урачунавају све факторе и очекивања инвеститора, па и ризике.

Током посљедњих мјесеци, главни стимуланс промјена на руском тржишту били су геополитички ризици везани уз сукоб у Украјини – наводе економски аналитичари.

Одустајање Владимира Путина од слања трупа на југоисток Украјине позитивно је утицало на раст рубље.

Подршку руској валути, као и раније, пружа висока цијена нафте, око 114 долара за „брент“.

Путин вратио снагу рубљи

Путин вратио снагу рубљи

Стручњаци очекују да ће рубља у периоду који слиједи наставити да расте, а изјаве Владимира Путина смањиће вјероватноћу да ЕУ уведе нове економске санкције.

Континуитет сличних корака добре воље могао би имати позитиван учинак на свеукупни имиџ Русије, што у даљој перспективи може постати један од аргумената за одлуку да се инвестира у Русију – сматрају аналитичари.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *