Вијести, Свијет

Путин у Турској: Љубав између цеви и санкција

Руског председника Владимира Путина дочекали су 1. децембра у Анкари са свим највишим почастима које су својствене протоколу државне посете.

Некако чак није могао да се повеже топли пријем Кремља у НАТО земљи са тврдњама Вашингтона да је уведена „потпуна међународна изолација Москве“. На анкару, између осталог, до последњег минута су вршили притисак из Вашингтона, како би Турци учинили посету званичном и хладном. Али пријем је испао суседски топао.

Турска у извесном смислу у НАТО-у егзистира према сопственом времену и у сопственом политичком простору. То је једини члан блока који је одбио да уводи било какве санкције против Русије због Украјине. И то је једина земља алијансе која са Русијом има склопљено преко 60 споразума и осталих докумената који регулишу продубљивање пријатељства, владине контакте, размене и консултације, да не говоримо већ о економској сарадњи у областима од риболова до нуклеарне енергетике и, наравно, нафте и гаса.

За време посете овим споразумима ће бити придодато још најмање 10 докумената о продубљивању трговинско-економске сарадње.

Русија је за Турску други по значају трговински партнер после Немачке. Турска заузима седмо место по спољној трговини РФ. 2013. године робна размена је изнела од 33 милијарде долара.

У интервјуу турској новинској агенцији Анадолу уочи посете Владимир Путин је истакао да би две земље могле да у перспективи доведу робну размену до 100 милијарди долара. Турска је такође друго по величини тржиште за Гаспром, после Немачке. 2013. године Гаспром је извозио у Турску 26,7 милијарду кубних метара гаса. И увећаваће обиме испоруке.

Владимир Путин допутовао је у Турску не да отвара некакве нове хоризонте, већ да прошири размере већ постојеће сарадње, сматра руководилац санкт-петербуршког Центра за проучавање савременог Блиског Истока Гумер Исајев.

У целини добро је познато које сфере сарадње су приоритетне. За Турску је важан руски гас. Као друго, ту је развој туристичког правца. У Турску сваке године долази све више туриста. У Русију Турска већ прилично дуго извози прехрамбене и пољопривредне производе. Не мислим да ће за време посете бити отворени неки нови правци. Биће проширени они правци који су већ освојени.

За Турску је крајње неповољно да уводи антируске санкције, каже експерт Института за оријенталистику РАН Александар Васиљев.

Владимир Путин /  © Фото: РИА Новости/Mihail Klimentyev

Владимир Путин / © Фото: РИА Новости/Mihail Klimentyev

Турска остаје један од највећих инвеститора у Русији. По правилу, турске компаније улазе међу десет водећих инвеститора у руску економију. Турска не види смисао да прекида везе са Русијом или да превише акцентује пажњу на политичка неслагања, која, несумњиво постоје.

Не може се рећи да између Анкаре и Кремља нема спољнополитичких неслагања. Турска се залаже за свргавање режима Башара Асада у Сирји, придруживање Крима Русији не признаје. Али ова неслагања постоје одвојено од економије, у којој развој тече претходним темпом. У целини, Турска и Русија током читаве своје историје биле су у конфликту и поново су се зближавале. Не може се рећи да им је увек било комфорно једној поред друге. У суседству је пре било тешко, али одвојено потпуно немогуће.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *