Вијести, Свијет

ПУТИН: Русија већ може да тражи од Украјине превремено враћање дуга, али то не чини

МОСКВА ЈОШ НЕ УКИДА УКРАЈИНИ НИ СТАТУС НАЈПОВЛАШЋЕНИЈЕ НАЦИЈЕ У ТРГОВИНИ

         РУСИЈА већ може да тражи од Украјине да превремено врати дуг, али то не чини на молбу Кијева и ММФ, изјавио је председник РФ Владимир Путин. 

         „Ми већ одавно имамо право да тражимо да се та средства врате пре истека рока, с обзиром да према одредбама нашег споразума, а он је сачињен у складу с европским правом, у случају да је државни дуг Украјине већи од 60 одсто, настаје такво право – право на превремено враћање. Међутим, на молбу наших украјинских партнера и на молбу ММФ – ми то право не користимо. Не желимо да отежавамо ионако тешку економску ситуацију наших партнера и суседа” – изјавио је Путин на састанку са члановима Владе Русије.  

         Шеф руске државе је наложио Министарству финансија РФ Антону Силуанову да одржи консултације о дугу Украјине према РФ.  

         „Колико ја схватам, ММФ не даје никакве кредите земљама које су се нашле у стању дефолта, односно банкрота” – додао је Путин, обраћајући се министру финансија РФ.  Министар је потврдио Путинове речи. 

         „Програм Монетарног фонда не може да даје ресурсе земљи која има неизмирено дуговање према свом повериоцу. Зато ћемо се ми поводом тога консултовати с ММФ ради заштите интереса РФ приликом давања нових транши финансијске помоћи” – казао је Силуанов. 

Председник РФ Владимир Путин

Председник РФ Владимир Путин

Путин је на састанку изразио жаљење због тога што још увек нису почели преговори између Русије, Украјине и ЕУ о споразуму о придруживању Украјине Европској унији. Тренутно се одржавају само консултације. Министар за економски развој Алексеј Уљукајев, који на тим консултацијама представља Русију, саопштио је да је Москва поднела нацрт дневног реда од шест тачака.

„Наш приступ је генерално наишао на разумевање европских и украјинских колега” – казао је руски министар.

Он је истакао да још предстоји да се утврди врста докумената које треба да израде експерти: то могу бити анекси споразума Украјина-ЕУ, или посебни споразуми који чине један пакет” – рекао је Уљукаев.

Поред тога, како је истакао Уљукајев, Русија већ сада може да уводи узвратне мере због латентног придруживања Украјине ЕУ.

„Ми заправо имамо основ да већ данас почнемо да уводимо узвратне мере у виду укидања статуса најповлашћеније нације, пошто наше украјинске колеге спроводе политику латентне имплементације одредби споразума (о придруживању ЕУ), што је супротно нашим договорима” – казао је Уљукајев.

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *