Вијести, Свијет

Путин: Руси и Украјинци су исти народ, са заједничком историјом и културом

РУСКИ ВОЂА У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ ПОСЕБНО ГОВОРИО О ДОНБАСУ И УКРАЈИНИ

  • Минск-2 се мора спровести. Нисмо ми главни узрок кризних појава у Украјини. Није требало подржавати противдржавни, противуставни преврат, освајање власти оружаним путем, који је довео до жестоког сукоба на истоку Украјине, фактички до грађанског рата
  • После нестанка биполарног света и распада СССР, западни партнери и, пре свега, САД, нашли су се у стању некакве еуфорије. Уместо да граде добросуседске односе, они су почели да освајају нове геополитичке просторе. Имали су илузију да је после Другог светског рата постојао један светски поредак и глобални светски центар – Совјетски Савез, а сада га више нема, па настао је вакуум који треба брзо попунити
  •  „Имамо заједничку историју, заједничку културу и заједничке духовне корене. Шта год се даље догађало, Русија и Украјина су у сваком случају осуђене на заједничку будућност“

        РУСИЈА ће инсистирати на пуном спровођењу минских споразума, али не може сама да их спроведе, изјавио је председник РФ Владимир Путин, одговарајући на питања на пленарној седници Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

        „Без сумње, треба спроводити споразуме постигнуте у Минску – нагласио је руски лидер. – Да нам нешто није одговарало, никада не бисмо потписали тај документ. И кад смо га већ потписали – инсистираћемо на његовом пуном спровођењу“. „Међутим, ми не можемо сами да га спроведемо“ – истакао је Путин.

        Главни узрок кризе у Украјини није била Русија, већ то што је Запад подржао противуставни државни преврат у тој земљи, рекао је председник РФ.

        „Нисмо ми главни узрок кризних појава у Украјини – нагласио је шеф руске државе. – Није требало подржавати противдржавни, противуставни преврат, освајање власти оружаним путем, који је довео до жестоког сукоба на истоку Украјине, фактички до грађанског рата“.

        По Путиновим речима, после нестанка биполарног света и распада СССР, западни партнери и, пре свега, САД, „нашли су се у стању некакве еуфорије“. Уместо да граде добросуседске односе, они су, како је истакао руски председник, почели да освајају нове геополитичке просторе. Између осталог, NATO је почео да се шири на исток.

        „Видимо да су неки наши партнери имали илузију да је после Другог светског рата постојао један светски поредак и глобални светски центар – Совјетски Савез, а сада га више нема, па настао је вакуум који треба брзо попунити. Чини ми се да је то погрешан приступ решавању проблема“ – рекао је руски лидер.

        За нормализацију ситуације у Украјини Кијев, уместо манипулација треба да предузме практичне кораке, истакао је председник РФ – да коначно почне да спроводи закон о посебном статусу Донбаса.

        „Треба закон о посебном статусу тих територија, непризнатим Луганској и Доњецкој републици, почети примењивати тај закон. Он је усвојен, али се још увек не спроводи“ – казао је Путин. По његовим речима, за примену закона о посебном статусу ЛНР и ДНР било је потребно да буде донета одлука Врховне Раде (парламента Украјине).

        „Наши пријатељи у Кијеву су формално испунили тај услов, али су истовремено с доношењем одлуке Раде о имплементацији тог закона у сам закон унели измене, мислим у члан 10, чиме су потпуно дезавуисали први потез – указао је руски председник. – То није ништа друго него манипулација, а треба прелазити са манипулација на практичне кораке“.

        Путин је напоменуо да у циљу спровођења минских споразума поред наведених мера треба спровести и уставну реформу, децентрализацију, донети закон о локалним изборима и спровести их, спровести амнестију.

        „Немогуће је водити политички дијалог са људима којима прети кривично гоњење“ – рекао је он и додао да све то треба да буде реализовано у договору са Доњецком и Луганском.

        „Нажалост, не видимо никакв дијалог – резимирао је Путин. – Постоје само наговештаји да он почиње. Али, прошло је већ превише времена откад су потписани мински споразуми“.

        Председник РФ је још једном истакао да не постоји директан дијалог између страна и економска рехабилитација тих територија.

        Теза „немамо пара“ не пролази у конкретном случају – казао је он. – Ако актуелни кијевски владари сматрају да је то територија Украјине, да тамо живе украјински грађани који имају право на инвалиднине или пензије које су зарадили у складу са позитивним украјинским законодавством, не могу украјинске власти да одбијају да им их исплате, просто немају право! Они крше свој сопствени устав.

Владимир Путин

Владимир Путин

Уз све постојеће тешкоће, Руси и Украјинци су исти народ, исти етнос са заједничком историјом и културом, и осуђени су на заједничку будућност, указао је председник Русије.

„Имамо заједничку историју, заједничку културу и заједничке духовне корене. Шта год се даље догађало, Русија и Украјина су у сваком случају осуђене на заједничку будућност“ – истакао је руски председник.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *