Вијести, Свијет

Путин позвао Запад да приволи Кијев да са Донбасом започне преговоре

РУСКИ ЛИДЕР КОЛОСАЛНОМ ГРЕШКОМ НАЗВАО ПОКУШАЈЕ ОПКОЉЕНИХ УКРАЈИНАЦА ДА СЕ ПРОБИЈУ МИМО „КОРИДОРА”

  • Мислим да сам схватио – нагласио је Путин – у чему је позиција наших западних партнера. Знају они да треба седати за сто и преговарати, али верују да украјинској армији треба дати прилику да мало пуца јер можда и успе да бистро заведе ред. Међутим, то им не полази за руком и време је да прихвате истину, дакле – време је да присиле украјинске власти да почну преговоре
  • „Арктик је веома важан и за безбедност Русије. Тамо су сконцентрисане америчке ударне подморнице. Углавном недалеко од обала Норвешке. Ракете са тих подморница стижу до Москве за 15-16 минута. Сада је доста лако пратити подморнице, али кад се завуку под арктички лед – постају практично неприметне. Управо зато се на Арктику налази велики део наше подморничке флоте” – нагласио је председник РФ

РУСКИ председник Владимир Путин позвао је данас Запад – наступивши пред учесницима омладинског форума „Селигер-2014” – да коначно прихвати истину да украјинске власти нису у стању да заведу ред у земљи и да приволи Кијев да започне преговоре са Донбасом.

         „Мислим да сам схватио – нагласио је Путин – у чему је позиција наших западних партнера. Знају они да треба седати за сто и преговарати, али верују да украјинској армији треба дати прилику да мало пуца јер можда и успе да бистро заведе ред. Али, то им не полази за руком и време је да прихвате истину, дакле – време је да присиле украјинске власти да почну преговоре. Не о техничким питањима, већ – суштинске преговоре”.

         Председник РФ је прецизирао о чему би, по његовом уверењу, требало преговарати.

         Мора се разотрити каква права ће имати народ Донбаса и целог југоистока земље у оквирима савремених цивилизованих правила. Све то мора да буде преточено у законска права. Ето, о томе се мора преговарати – подвукао је Путин.

         Према његовим речима, после тих договора, релативно лако ће бити решавати „питања повезана са границама, безбедности и осталим”.

         „Важно је договорити се о суштини, а тамо управо о суштини не желе да се договарају. У томе је сав проблем” – указао је руски лидер.

         Поводом кијевске реакције на његов апел устаницима Донабаса да опкољеним украјинским војницима отворе хуманитарне коридоре да изађу из обруча, Владимир Путин је рекао и ово:

         „Колосална су грешка покушаји припадника украјинских јединица да изађу из обруча не користећи предложени хуманитарни коридор. То ће довести до великих људских жртава. То је трагедија. Управо зато сам се и обратио устаницима Донабаса са позивом да отворе коридоре којима би опкољени могли да изађу. Јер, у тим „џеповима” многи седе без воде и хране већ неколико дана. Треба им дати могућност да изађу”.

         Путин је поново рекао да Русија није анектирала Кирим, већ да га је заштитила и дала му прилику да се изјасни о својој судбини и да одлучи са ким ће даље да живи.

         Подржао је идеје да се део државног управног апарата пресели у Сибир, а да при том не буде све сконцентрисано у једном граду.

         Открио је да му је председник Украјине Петар Порошенко обећао у Минску да ће руски војници приведени на територији Украјине бити ослобођени.

Председник Рф је посебно нагласио да ће Москва још више пажње поклањати јачању позиција земље на Арктику јер су у том региону сконцентрисани многи њени интереси.

         „Арктик је веома важан и за безбедност Русије. Тамо су сконцентрисане америчке ударне подморнице. Углавном недалеко од обала Норвешке. Ракете са тих подморница стижу до Москве за 15-16 минута. Сада је доста лако пратити подморнице, али кад се завуку под арктички лед – постају практично неприметне. А то је велики проблем. Управо зато се на Арктику налази велики део наше подморничке флоте” – нагласио је Путин.

         Подсетивши да неке земље узнемирава руски однос према Арктику, Путин је истакао: Москва ће, враћајући се и економски и војно на неке територије, деловати искључиво у оквирима међународног права.

Путин позвао Запад да приволи Кијев да са Донбасом започне преговоре

Путин позвао Запад да приволи Кијев да са Донбасом започне преговоре

Арктик крије око 10 милијарди тона нафте и око 1550 билиона кубних метара природног гаса.

Главне резерве нафте су око Аљаске, али је безмало сав природни гас поред обала Русије. У Баренцовом, Печорском и карском мору већ је откривено преко 200 перспективних налазишта нафте и гаса.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *