Вијести, Свијет

Путин позвао Обаму да утицајем на Кијев не дозволи крвопролиће у Украјини

  • КРЕМЉ: Са руске стране је било подвучено да су протести у Доњецку, Луганску, Харкову, Славјанску и другим градовима украјинског југоистока – резулат неспремности и неспособности руководства у Кијеву да води рачуна о интересима руског и рускојезичног становништва

РУСКИ председник Владимир Путин телефонски је позвао председника САД Барака Обаму да максимално искористи могућности којима располаже да не дозволи примену силе и крвопролиће у Украјини.

Саопштавајући ово, прес-служба Кремља је указала:

„Са руске стране је било подвучено да су протести у Доњецку, Луганску, Харкову, Славјанску и другим градовима украјинског југоистока – резулат неспремности и неспособности руководства у Кијеву да води рачуна о интересима руског и рускојезичног становништва”.

Кремљ је истовремено открио да је Обама у том разговору изнео забринутост САД тобожњим руским мешањем у догађаје на југоистоку Украјине.

„Председник Русије је узвратио да су такве спекулације засноване на нетачним информацијама. Указао је да су садашње украјинске власти дужне да првенствено размиљају о томе како да реално увуку све основне политичке снаге и регионе земље у транспарентни процес израде новог устава који би гарантовао основна права и слободе грађана, федерално устројство земље и њен ванблоковски статус”.

Обама и Путин

Обама и Путин

Путин и Обама су се – према саопштењу Кремља – договорили да „наставе да трагају за путевима дипломатског утицања на ситуацију у Украјини уочи планираног четворног  (ЕУ, Русија, САД, Украјина) састанка у Женеви 17. априла 2014. године.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *